Dacă nu de ruşine, măcar de frică! - Va arbora Primăria corect drapelele de Ziua Naţională?
După lupte seculare care au durat vreo două luni, municipalitatea orădeană s-a decis, în sfârşit, să respecte legea în privinţa arborării drapelului naţional în faţa şi pe clădirea instituţiei. Steagurile în trei culori ridicate pe catargele din faţa municipalităţii orădene au constituit subiectul mai multor articole publicate în „Crişana", după ce numeroşi cetăţeni a sesizat anomaliile cu pretenţie de drapele naţionale.
Steagurile agăţate pe catargele din faţa Primăriei orădene nu au nimic de a face cu drapelul naţional. Au spus-o foarte clar persoane abilitate să se pronunţe asupra acestui aspect, iar legea este cât se poate de clară. Astfel, „lăţimea drapelului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia (...) drapelul fiind tricolor şi culorile aşezate vertical în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu". Rezultă că lungimea drapelului este considerată în plan orizontal, începând de la lance, adică suportul pe care steagul este aşezat.
Sesizată şi având atribuţii de control în această privinţă, Prefectura Bihor a transmis o adresă Primăriei Oradea prin care solicita remedierea situaţiei. Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii, ne-a transmis că, într-o primă fază, municipalitatea orădeană... a refuzat să dea curs solicitării prefectului. Ulterior, constatând că este pe lângă lege şi că cel pasibil de amendă este chiar primarul Ilie Bolojan, administraţia Primăriei s-a conformat. „La începutul acestei săptămâni am primit răspuns de la Primărie, că şi-au însuşit critica şi că vor remedia situaţia. Vom monitoriza dacă se ţin de cuvânt, pentru ca de 1 Decembrie drapelul naţional să fie arborat în conformitate cu legea", a declarat Alice Lupeş.
De la Biroul de presă al Primăriei am primit asigurări că steagurile de pe catargele din faţa clădirii vor fi înlocuite azi sau cel târziu luni, pentru ca de Ziua Naţională drapelele să fie arborate corect.
În Hotărârea de Guvern prin care sunt adoptate normele metodologice privind arborarea drapelului, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României se arată clar cazurile de încălcare a legii. Astfel, constituie contravenţie atât „arborarea drapelului României de altă formă, cu alte dimensiuni, alte modele decât cele stabilite conform legii", cât şi „arborarea drapelului în stare necorespunzătoare". De asemenea, „conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice răspund, în condiţiile legii, de arborarea şi menţinerea în stare corespunzătoare a drapelului României pe edificiul şi în sediul acestora". Constatarea contravenţiei se face de către Prefectul judeţului, iar sancţiunea contravenţională, care poate ajunge până la 5.000 de lei, se aplică primarului.
Chiar!!! De câte ori aţi constatat că prefectura s-a aplecat spre primărie ca să-i aprecieze "reuşitele"??? O mână (O) spală pe cealaltă, dar nici împreună nu spală nimic!
Primarul nu este singul pe care nicăieri nu-l doare de românii orădeni! De cât articole de care nimeni din cei vizaţi nu ţine seamă(!), mai bine publicaţi o listă cu numele consilierilor municipali ca să ştim din ce partide fac parte pt. ca să nu-i mai votăm data viitoare! E clar că toţi fără excepţie sunt complicii celui care nu acceptă să poarte eşarga tricoloră...