Cornul şi laptele - în pregătire, ediţia 2003 - 2004
* Derpan - o firmă controversată, dar până la urmă, corectată
* 17.355 preşcolari, cu program normal şi prelungit, cuprinşi în porţie
* Producătorii şi transportatorii, doar din judeţ, cel mult din vecini
* Părinţii au pus mâna pe raţia copiilor
* Licitaţia pentru lapte - corn, în 11 august a.c.
- Dle inspector general şcolar Ioan Şereş, anul şcolar 2002 - 2003 se apropie de final şi odată cu acesta i-au sfârşit şi unele din inerentele sale probleme, cea cunoscută sub genericul ?Lapte şi corn?.
- A fost într-adevăr o problemă, pentru că a început ca o experienţă inedită şi toată organizarea activităţii, de la găsirea producătorilor şi a distribuitorilor până la acoperirea, sub aspectul aprovizionării, a tuturor şcolilor din toate localităţile judeţului, a trebuit s-o rezolvăm din mers.
- Şi cum a... mers?
- A început dificil, cu poticneli, cu neconcordanţe, atât în ceea ce priveşte ritmicitatea, cât şi, uneori, calitatea, însă vom recunoaşte că marea probă la care s-a autosupus şi obligat firma Derpan a fost trecută cu bine.
- Cât de dificilă se arată încercarea ?lapte-corn? pentru noul an şcolar?
- În baza Ordonanţei de Urgenţă nr.96 din 2002, pentru noul an şcolar trebuie să procedăm la o nouă contractare, acţiune absolut obligatorie, întrucât din anul şcolar viitor, 2003 -2004, vor trebui ?băgaţi în porţie? şi preşcolarii.
- Sub aspect numeric, ce înseamnă acest fapt?
- Înseamnă că laptele şi cornul vor trebui distribuite la 17.355 preşcolari şi la 29.822 elevi ai claselor I-IV. Într-o primă fază, noi am pregătit toate unităţile cu efectivele de elevi, dar ştim de pe acum că vor fi diferenţe, fie la grădiniţe, fie la şcoli, pentru că nu toţi părinţii acceptă începerea şcolii de la 6 ani. Dar aceste necorelări se vor corecta din mers, pentru că în fond numărul copiilor este acelaşi, fie că sunt la grădiniţă, fie că frecventează şcoala.
- După câte ştim, aprovizionarea şcolilor s-a făcut până acum şi zilnic, dar şi săptămânal, în funcţie de dificultatea rutelor. Anul viitor cum va fi?
- În baza numărului de elevi, am refăcut zonarea şcolilor, ideea fiind de a cuprinde cât mai multe şcoli în aprovizionarea zilnică şi cât mai puţine, în aprovizionarea săptămânală. Totodată, ne-am îndreptat atenţia şi asupra dotării cu spaţii frigorifice, mai ales a unităţilor şcolare mari.
- În prezent, cum arată această dotare?
- Foarte multe şcoli s-au dotat prin forţe proprii sau cu ajutorul consiliilor locale... Oricum, şcolile cu număr mare de copii nu ridică probleme din acest punct de vedere. Cu atât mai mult cu cât în afară de municipiu, unde distribuim lapte, în celelalte localităţi se distribuie brânză, respectiv întreaga raţie săptămânală se dă copilului, pentru ca părinţii să le-o repartizeze zilnic.
Ieri, 28 mai, în prezenţa prefectului Florian Serac şi a altor autorităţi judeţene, a avut loc întrunirea Comisiei judeţene pentru aprovizionarea unităţilor şcolare cu lapte şi corn. A fost prezent inspectorul general al şcolilor din judeţ, alte persoane responsabile cu buna desfăşurare a acţiunii ?Lapte-corn?. Întrucât numărul total al şcolarilor şi preşcolarilor în noul an şcolar va fi de 47.177, respectiv mai mare cu 17.355 de preşcolari şi pentru că prin recomandările Guvernului cuprinse în Radiograma nr. 1387/2003, se stabileşte ca atât producătorii, cât şi distribuitorii de produse ?lapte-corn?, destinate populaţiei şcolare, să fie din perimetrul judeţului respectiv, cel mult din judeţele învecinate, comisia a hotărît convocarea agenţilor economici calificaţi - producători ori transportatori - în vederea exprimării opţiunii lor. Această întâlnire este prevăzută pentru vineri, 30 mai, la ora 12, la sediul Prefecturii. Este una din acţiunile pregătitoare în vederea Licitaţiei Lapte - Corn, care va avea loc în data de 11 august 2003, pentru anul şcolar 2003 -2004.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.