Consiliul Local Oradea a decis: Impozit intermediar în parcurile industriale
Aleşii locali şi conducerea Primăriei Oradea sunt departe de a rezolva probema impozitării clădirilor speciale din parcurile industriale ale oraşului. Consilierii locali au aprobat ieri o impozitare de 0,5%, cu riscul ca acest procent să se adauge şi celui de 1,5%, care reprezintă "taxa pe stâlp", impusă de Guvernul Ponta.
Dacă până acum companiile din parcurile industriale erau scutite, timp de trei ani, de la finalizarea investiţiilor, de impozitul pe clădiri, din 1 iulie 2014, o directivă a UE suspendă aceste facilităţi. În vigoare intră de la această dată o Ordonanță de Guvern care stabilește un procent de 1,5% cu titlu de impozit pe construcțiile din parcurile industriale. Aceşti bani ar urma să fie viraţi direct la bugetul de stat. Executivul orădean s-a arătat nemulţumit de faptul că aceste firme, care cu greu au fost convinse să investească în aceste perimetre industriale cu statut special, pierd acum acest pachet de facilităţi. Astfel, s-a găsit soluţia desfiinţării parcurilor industriale şi includerea clădirilor într-un regim de impozitare intermediar de 0,5% (clădirile din afara parcurilor industriale fiind impozitate cu o cotă de 1%). Totuşi, consilierul UDMR Ritli Csongor a ridicat, ieri, în plenul şedinţei de îndată a Consiliului Local Oradea problema reducerii la 0,25% a acestei cote, dacă tot se doreşte de către executivul orădean întrajutorarea firmelor din parcurile industriale. "Dacă tot mergem pe ideea să fie scutiţi de acest impozit, nu mai bine ar fi, pentru a veni în sprijinul investitorilor, să percep o taxă de 0,25%, decât 0,5%?", a fost întrebarea lui Ritli Csongor către executivului orădean. Conform Codului Fiscal, cota de impozitare a clădirilor persoanelor juridice este cuprinsă între 0,25% şi 1,5%. "Impozitul de 0,5% este o taxă competitivă cu celelalte parcuri din regiune. Este jumătate din impozitul normal pe clădiri pe care îl aplicăm, de 1%. E un procent intermediar. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru asigurarea cofinanţării utilităţilor în Parcul Industrial I, de pe Borşului şi Parcul Industrial II, de la Tancodrom", a răspuns primarul Ilie Bolojan. Din această perspectivă, profitând de constrângerea legislativă impusă de Guvern şi bugetul Primăriei Oradea va avea mai mult de câştigat decât de pierdut. În final, hotărârea introducerii cotei de 0,5% a trecut fiind votată de consilierii liberali, social-democraţi şi conservatori (17 voturi), consilierii UDMR şi PDL votând împotrivă. Şi, totuşi, pentru unii mai rămâne o necunoscută. "Dacă adoptăm această taxă de 0,5%, rezidenţii din parcurile industriale vor fi scutiţi de taxa pe stâlp (1,5% din valoarea clădirii-n.r.), aşa cum e numit acest impozit?", a întrebat în plen consilierul Huszar Istvan. Astfel, s-ar ajunge ca firmele să plătească un procent de 2% din valoarea clădirii, printr-o dublă impozitare - o dată de către autorităţile de stat, apoi de cele locale. Acest lucru contravine însă principiilor fiscale, agenţii economici având, teoretic, posibilitatea să opteze între cele două impozite. Chiar primarul Ilie Bolojan le-a recomandat aleşilor locali să se adreseze, pentru lămuriri, Direcţiilor de Finanţe sau Ministerului Finanţelor.
Încercarea municipalităţii orădene de a da posibilitatea ieşirii formale din parcurile industriale a firmelor, pentru a scăpa de impozitul de 1,5% şi a plăti doar 0,5% către bugetul local nu este o garanţie a succesului. La începutul săptămânii au fost adoptate prin Hotărâre de Guvern normele de aplicare a "taxei de stâlp" prin care "impozitul pe construcţii se calculează la prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior". Deci se va calcula retroactiv. În plus, se iau în calcul inclusiv contribuabilii exceptaţi la articolul 250 din Codul Fiscal, scutiţi până acum de impozitul pe clădiri, printre care şi deţinătorii clădirilor din parcurile industriale. Totuşi, în cadrul şedinţei de ieri, consilierii locali au mandatat conducerea Eurobusiness Parc să încheie acte adiţionale la contractele semnate cu companiile care şi-au cumpărat deja terenul şi doresc să iasă din parcul industrial.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.