Şefii Consiliului Judeţean Bihor au organizat ieri o conferinţă de presă în care au răspuns acuzaţiilor lansate cu o zi în urmă de către liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan. Conform acestora, Ilie Bolojan practică un şantaj, prin care doreşte să obţină împărţirea bugetului după bunul plac şi nicidecum nu le-ar plânge de milă angajaţilor instituţiei, aşa cum lasă să se înţeleagă.

 

Cei peste 3.000 de angajaţi ai CJ Bihor și-au primit, pentru luna aprilie, doar 70% din bani, riscând ca în luna mai să rămână cu buzunarele goale, dacă astăzi nu se votează bugetul Consiliului Județean pentru anul 2018. ,,Oameni care au muncit și care trebuie să își ia salariul nu ar trebui să fie blocați de PNL pentru a nu mai primi niciun leu în luna mai. Acesta este principalul obiectiv pe care ar trebui să îl avem în vedere pentru că și ei, când au fost aleși, nu au fost aleși să blocheze județul, să blocheze salariile angajaților, în marea lor parte membri PNL”, a declarat vicepreședintele Ioan Mang, într-o conferinţă de presă organizată ieri la sediul instituţiei.

Cu acest prilej, liderii CJ Bihor au subliniat că proiectul de buget care va fi pus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi nu include împărţirea cotelor pentru UAT-uri, prin urmare, Ioan Mang susţine că a condiţiona votarea bugetului de funcţionare şi investiţii de un alt proiect, care nici măcar nu a fost întocmit, se numeşte „şantaj”.

Acesta a dezvăluit că, în ultima perioadă, conducerea Consiliului Județean Bihor a avut mai multe tentative de negociere cu președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, însă fără rezultatul dorit. Ioan Mang susţine că Bolojan ar fi cerut să se stabilească o anumită sumă pentru edilii PNL, iar ulterior el să decidă cum face împărţirea banilor. ,,Dumnealui dorește ca pe baza unei formule să primească dânsul o sumă și să stabilească el cum distribuie banii la primarii PNL. Nu am vrut să spun asta până astăzi, însă prin ce a făcut ieri (luni - n.r.) m-a forțat să spun acest lucru”, a transmis Ioan Mang.

 

La fel şi pe vremea lor...

În ceea ce privește acuzațiile conform cărora bugetul nu ar fi împărțit echitabil, primarii liberali fiind dezavantajaţi, Ioan Mang a amintit că, în perioada în care PNL a condus județul Bihor, primăriile din opoziție, mai ales cele conduse de primari social-democraţi, nu au primit nici un leu. În schimb, anul trecut, primăriile PNL au primit de la actuala conducere nu mai puțin de 7 milioane lei din cele 30 milioane lei disponibile la nivelul județului. Sunt, însă, multe primării, conform lui Mang, care au bugete foarte mari primite de la Guvern, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice. Referitor la „mâna largă” de care CJ Bihor dă dovadă în împărţirea banilor pentru ONG-uri, reproş adus de Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sandor, a precizat că instituţia crede şi în investiţiile în cultură, nu doar „în betoane”. Acesta a venit cu cifre prin care a demonstrat că, în mandatul PNL-istului Cornel Popa, s-au alocat mult mai mulţi bani pentru organizaţiile nonguvernamentale. Astfel, între 2012 şi 2016, pentru ONG-uri s-au alocat 8,2 milioane lei, adică aproape 2 milioane euro. „Noi, din 2016 încoace, am alocat aproximativ 700.000 euro, adică nici jumătate”, a spus şeful CJ, care a adăugat că sistemul de alocare a banilor a fost verificat de Curtea de Conturi. La rândul său, Ioan Mang a precizat că şi Primăria alocă fonduri pentru ONG-uri, doar că o face prin intermediul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), care „distribuie banii după bunul plac pentru anumite evenimente ale unor ONG-uri, fără nicio transparenţă”. În ceea ce priveşte numărul mare de angajaţi de la ADI Ecolect Bihor, reclamat de Bolojan, Ioan Mang a spus că acesta corespunde strict cu organigrama, aprobată de toţi primarii membri în asociaţie, adăugând că organizaţii similare din alte judeţe au între 10 şi 14 angajaţi. În ceea ce priveşte alocarea banilor către biserici, Pásztor susţine că, în 2017, CJ nu a acordat finanţări directe cultelor, iar în 2016 acestea au respectat proporţiile credincioşilor, mai mult de 50% mergând către cultul ortodox.

Conducerea instituţiei a făcut un apel către angajații din CJ și din instituțiile subordonate să participe la ședința ordinară de astăzi și să îi tragă la răspundere pe cei care se fac vinovaţi de faptul că nu şi-au primit integral salariile, iar acum riscă să nu le primească deloc.

,,A condiționa votarea bugetului de funcționare care cuprinde salariile angajaților și funcționarea Consiliului Județean, adică reparații de drumuri, investiții, de un alt buget care încă nu a fost adoptat, care nu a fost nici măcar planificat, pentru care primarii nici măcar nu au trimis solicitări, se numește șantaj. PNL Bihor, prin Ilie Bolojan, șantajează Consiliul Județean că nu va vota salariile oamenilor dacă nu îi dăm lui bani să îi împartă cum vrea la PNL”, a concluzionat vicepreşedintele Consiliului Județean, Ioan Mang.