Concurs național de ecologie, ecoturism și protecția mediului - „Floare de Lotus”, ediție de succes
În perioada 21-24 iunie a avut loc, la Oradea, cea de-a XVIII-a ediție a Concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de lotus”, la care au participat 85 de elevi și profesori veniți din 16 județe ale țării, printre care: Arad, Alba, Botoșani, Brăila, Bihor, Bistrița-Năsăud, Covasna, Constanța, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui, municipiul București etc.
Evenimentul a fost organizat de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, în parteneriat cu Agenția de Management al Destinației Bihor și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, precum și Agenția de Protecția Mediului Bihor. Concursul național de ecologie, ecoturism și protecția mediului „Floare de lotus” a constituit a III-a etapă din cadrul Concursului național interdisciplinar „De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre… Soare răsare!”
Prima zi a fost dedicată primirii și înregistrării participanților, care au fost găzduiți la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, precum și organizării probelor din concurs. În cea de-a doua zi, vineri, 22 iunie, a avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului, coordonat de Carmen Filip, profesoară la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Un mesaj de „bun venit” a fost adresat celor prezenți de prof. Daniela Sopota, inspector la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, de directorul Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, profesor Peter Dan Nicolae, de Ungureanu Mihaela (Agenția de Management al Destinației Bihor), precum și de domnii directori de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, profesor Gheorghe Tirla și prof. Rodica Turcaș.
După festivitatea de deshidere a urmat „Atelierul fanteziei: natură și artă”, în cadrul căruia elevii coordonați de profesorii însoțitori au creat adevărate opere de artă, metamorfozând deșeuri (hârtie, PET-uri, carton, rumeguș, diverse materiale din poliamidă etc.) sau utilizând diverse elemente din mediul înconjurător (scoarță de copac, flori uscate). Prin participarea la acest atelier, s-a urmărit stimularea creativității copiilor, încurajarea originalității, dezvoltarea unor abilități practice și, nu în cele din urmă, conștientizarea importanței protejării şi conservării mediului înconjurător. Lucrările realizate de elevi au fost premiate. Acestea sunt expuse, timp de o lună, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor. În cea de-a doua parte a zilei participanţii au vizitat Cetatea Oradea și au fost organizate probe teoretice și practice având ca temă protecția mediului înconjurător. Aceste activități au fost coordonate de Eleonora Mircescu și voluntarii de la Ecotop Oradea, precum și de prof. Filip Carmen de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.
Sâmbătă, 23 iunie, a fost organizată o excursie în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului. Scopul principal al acestei excursii a fost cunoașterea unor exemple de bună practică privind valorificarea durabilă a patrimoniului turistic natural. De asemenea, s-a dorit dezvoltarea curiozității elevilor de a cunoaște și de a cerceta tainele naturii. Principalele obiective turistice vizitate au fost: Peștera Meziad, poteca tematică: Descoperă Pădurea Craiului și expoziția de ouă încondeiate de la Drăgoteni. Organizarea excursiei a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor. De asemenea, un sprijin deosebit a fost acordat de Școala Gimnazială nr. 1 Remetea, prin prof. Nicoleta Lung, precum și de Asociația ,,Orizont Verde”, prin doamna Szabo Angela, care au delectat oaspeții cu produse culinare tradiționale (plăcintă pe lespede, pancove, tocăniță de cartofi cu carne). Meșterul popular Dorina Hanza a prezentat colecția de ouă încondeiate, explicând vizitatorilor motivele decorative specifice locului, tehnica și instrumentele folosite la încondeierea ouălor. Ghidajul în timpul excursiei a fost asigurat de Mihaela Ungureanu, analist în turism, AMD Bihor.
În urma excursiei efectuate în situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului, copiii au fost deosebit de încântați de obiectivele turistice vizitate, mulți dintre ei manifestându-și dorința de a reveni în județul Bihor pentru a descoperi și alte frumuseți zămislite de om și natură.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.