Karturile sunt coborâte cu grijă din maşinile mari şi aliniate pe asfaltul parcării. Mecanicii însoţitori şi piloţii de-o şchioapă se plimbă preocupaţi în jurul lor. Le pornesc şi ţevile de eşapament păcăne asurzitor. Piloţii apasă pe acceleraţie şi kartul ţâşneşte în zig-zaguri de încălzire a pneurilor pe pista delimitată cu benzi şi cauciucuri. Dacă startul este dat cu un drapel naţional, la finiş câştigătorul este întâmpinat la fel ca în oprice competiţie motorizată, cu steagul în pătrăţele alb-negru.

 

Parcarea ERA Shopping de pe Calea Aradului duduia ieri la amiază asemeni unui viespar. Vremea bună şi spectacolul motorizat au scos din case câteva sute de orădeni care au asistat la un concurs de karting extrem de disputat. La concursul interjudeţean de karting organizat de Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea au participat în jur de 80 de concurenţi din Oradea, Marghita, Zalău, Satu Mare, Carei, Baia Mare, Turda, Arad şi Hunedoara.

Concursul s-a derulat pe secţiuni specifice în funcţie de motorizare şi vârsta piloţilor. Astfel, la clasa Bambi au concurat piloţi între patru şi şase ani, în timp ce la clasa Puffo (50 cmc) sau Mini (60 cmc) piloţii avea deja experienţă, având între cinci şi opt ani, respectiv opt 11 ani. La clasa Kadet (80 cmc) au concurat piloţi mai măricei, între 10-14 ani, în timp ce la clasa 125 cmc piloţii erau deja "veterani", având peste 15 ani. La această ultimă clasă, de altfel printre cele mai spectaculoase, datorită puterii şi vitezei dezvoltate de motoare, a reuşit o cursă excelentă sătmăreanul Mihai Niţă Trif, care a şi câştigat proba, în timp ce talentatul orădean Marc Ghitea, de 5 ani, concurând pe kartul cu nr.29, a reuşit să se impună la categoria Bambi, după o cursă fenomenală.

Denumit oficial "Concursul internaţional de karting" şi desfăşurat pe 10 secţiuni, evenimentul organizat la Oradea se află sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. De organizarea lui s-a ocupat conducerea Palatului Copiilor şi Elevilor din Oradea, directorul Nicolae Dan Peter, secondat de prof. Dănuţ Ciuhandu şi secretarul competiţiei, prof. Pavel Corba, de la Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller". La finalul competiţiei au fost premiate primele trei locuri cu medalii, diplome şi cupe, de altfel toţi participanţii primind de la organizatori diplome de merit pentru participare.

Astfel de evenimente motorizate şi spectaculoase sunt organizate mereu de Palatul Copiilor din Oradea, secţia de karting a instituţiei participând constant la astfel de manifestări şi în alte judeţe. În vară, în acelaşi loc, a fost organizat un eveniment similar, organizatorii spunând că Oradea va găzdui în viitorul apropiat alte asemenea competiţii.

 

Un kart pare mic şi firav doar la prima vedere. Un privitor neavizat îl poate considera doar o jucărie, dar lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Maşinuţele pot avea motorizări de peste 100 centimetri cubi şi pot atinge viteze de peste 200 km la oră. O cursă într-un kart nu seamănă, în mod sigur, cu nimic altceva, viteza mare pe care o dezvoltă şi poziţia şoferului foarte aproape de pista de rulare creează o senzaţie unică. Iar derapajele în curbe cu astfel de jucării de curse ridică nu doar pulsul piloţilor, ci şi pe cel al spectatorilor...