Expoziţiile din cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti au fost amenajate chiar de colecţionarii participanţi, sub îndrumarea directă a specialiştilor de la Muzeu.

"La vernisaj au fost prezente peste 30 de persoane, dintre care mulţi erau prieteni de o viaţă cu familia Flutur din Chişcău, care a impresionat, din nou, într-un mod cu totul deosebit, atât prin colţul pe care l-au amenajat, folosind obiecte din colecţia personală, aduse de ei chiar de la Chişcău, cât şi prin felul lor de-a fi, prin modestia şi simplitatea lor înţeleaptă", a declarat Ioana Lucaciu, coordonator de proiecte în cadrul Asociaţiei Gata Oricând, prezentă la Bucureşti. Aceasta a mai adăugat că celălalt colecţionar, Keri Gaspar din Săcueni, a fost, la rândul său, la înălţime, prezentând un interior de casă cu specific maghiar din satul Galoşpetreu, comuna Tarcea, care valorifică moştenirea primită de la propriii săi bunici. Tot în cadrul vernisajului care a avut loc vineri a fost lansată şi o broşură intitulată "Robii frumosului. Muzee şi colecţii săteşti din România", care prezintă colecţiile tuturor participanţilor, încadrate în specificul istoric şi cultural al zonelor de unde vin aceştia. Editarea broşurii a făcut parte din acelaşi proiect al Muzeului Ţăranului Român care a finanţat şi expoziţiile celor opt colecţionari din ţară.
"Iată deci că patrimoniul etnografic, istoric şi cultural al judeţului nostru este încă o dată apreciat, prin efoturile întru totul personale ale acestor oameni, care nu au încetat să creadă în valoarea acestuia şi care l-au susţinut, l-au păstrat şi l-au valorificat de-a lungul întregii lor vieţi. Le mulţumim pentru asta!", a mai adăugat Ioana Lucaciu.