O parte dintre scriitorii şi academicienii care şi-au pus amprenta pe edificiul culturii şi educaţiei româneşti sunt absolvenţi ai Colegiului Naţional Emanuil Gojdu” din Oradea. În anul Centenarului, aceştia au onorat şcoala printr-o serie de donaţii de carte, care au îmbogăţit astfel colecţia de peste 30.000 de exemplare a bibliotecii gojdiste.

 

Într-un cadru exclusivist, cel puţin din punct de vedere al invitaţilor care au onorat cu prezenţa evenimentul, a avut loc miercuri, 18 aprilie, o trecere în revistă a personalităţilor care au absolvit Colegiul „Emanuil Gojdu” şi care au donat din volumele publicate. Astfel, criticul de teatru Elisabeta Pop, prof. univ. dr. Valentin Chifor, ing. Alexandru Pop, dr. Cristina Puşcaş şi Ioan Cohuţ au evocat personalităţi ca: scriitorul D.R. Popescu, academicienii Mircea Maliţa şi Radu Iftimovici, scriitorul Mircea Bradu, fizicianul Dorin Poenaru, profesorul Teodor Neş sau matematicianul Leonida Toma Dragomir. Singurul absolvent gojdist prezent la eveniment a fost scriitorul Mircea Bradu, care a donat volumele Hotărârea şi Unul dintre noi să mă vândă, ale căror ediţii au fost recent scoase la tipar, la Editura Arca. Despre Mircea Bradu a vorbit auditorului, format din personalităţi culturale şi manageri ai celor mai importante instituţii de cultură bihorene, prof. univ. dr. Valentin Chifor.

„Mircea Bradu s-a remarcat ca un profesionist în ale scrisului. S-a impus foarte repede în literatură, a publicat poezie, proză scurtă, teatru, reportaje şi interviuri. Cele mai apreciate texte ale sale rămân piesele de teatru, care s-au bucurat de consideraţii pozitive din partea unor nume ca D.R. Popescu, Valentin Silvestru sau Theodor Mazilu”, a spus Valentin Chifor. „Teatrul istoric este vocaţia lui Mircea Bradu. Autorul a ficţionalizat în piesele sale clipe astrale ale istoriei noastre, de la entogeneza poporului român la venirea legiunilor romane pe teritoriul Daciei sau Unirea de la 1918”, a mai explicat Chifor. Cu referire la cele două volume donate C.N. „Emanuil Gojdu”, Valentin Chifor a precizat: „În Hotărârea, piesa al cărei nume a dat şi titlul volumului, Mircea Bradu insistă pe bătăliile diplomatice duse în cancelariile lumii. Volumul mai cuprinde piese care au în prim plan personalităţi controversate ale istoriei noastre, cum este Vlad Ţepeş. În volumul „Unul dintre voi să mă vândă”, îl regăsim pe Horia, prezentat dintr-o altă perspectivă, a francmasonului în relaţie cu un alt francmason, care i-a facilitat accesul la împăratul din Viena”. Valentin Chifor a mai subliniat că în scriitura lui Mircea Bradu planul documentar este completat în mod fericit de versatilitatea ficţiunii.

Evenimentul desfăşurat la C.N. Emanuil Gojdu a fost moderat de directorul şcolii, Florin Nicoară, şi s-a bucurat de participarea episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie, episcopului greco-catolic, Virgil Bercea, dar şi a istoricilor Sorin Şipoş şi Gabriel Moisa, care au prezentat un scurt istoric al şcolii şi contextul politic, social şi economic al vremurilor în care a fost înfiinţat liceul.