Consiliul Judeţean Bihor intenţionează să construiască un campus şcolar pentru învăţământul special şi un parc ştiinţific şi tehnologic pe un teren de aproape 5 hectare care a aparţinut Armatei şi care a fost primit de administraţia judeţeană în anul 2015. Pasztor Sandor a anunţat că tot acolo ANL va construi un bloc cu 24 de locuinţe de serviciu pentru angajaţii CJ Bihor.

 

Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat ieri care sunt planurile administraţiei judeţene pentru un teren în suprafaţă totală de 48.243 mp, aflat în proprietatea instituţiei şi situat lângă cartierul Ceyrat, între Cimitirul Municipal, strada Ceyrat, strada Armatei Române, strada Univeristăţii şi sediul Jandarmeriei Bihor. Pasztor a menţionat că din 2015 nu s-a făcut nimic acolo, deşi sunt hotărâri ale CJ prin care se aproba construirea unui campus şcolar şi amenajarea unui sediu administrativ. „Trei luni ne-a trebuit pentru defrişarea totală a terenului”, susţine Pasztor Sandor, adăugând că, în prezent, într-una dintre clădiri este depozitată recuzita Teatrului, iar într-o a doua, mobilierul uzat al CJ Bihor. După o evaluare a situaţiei în teren, s-a decis demolarea clădirilor existente, cu excepţia a trei dintre ele, construite în urmă cu 130 de ani, dar care nu au probleme de structură. „Am demarat lucrările necesare pentru viabilizarea zonei: anul trecut am făcut defrişarea totală, iar acum avem în mână certificatul de urbanism emis de Primăria Oradea pentru demolarea clădirilor”, a anunţat şeful CJ Bihor. Pe aproximativ 30.000 mp din teren, administraţia judeţeană intenţionează să construiască un campus şcolar pentru copiii cu probleme speciale. Potrivit lui Pasztor, numărul acestor copii a crescut de la 969, în anul 2012, la 1.356 în prezent. Aceştia învaţă în cele şase şcoli speciale aflate în subordinea CJ Bihor. Pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă centrele şcolare pentru educaţie incluzivă, s-a luat decizia construirii acestui campus care va cuprinde, pe lângă clădirile în care vor învăţa copiii, un internat, o bibliotecă, birouri, cabinete medicale, ateliere, un teren de joacă, o sală de sport, o fermă de animale mici, un grajd cu ponei, o grădină de legume şi o mică livadă, dar şi un bazin pentru hidroterapie. Sala de sport va fi amenajată în una din cele trei clădiri care nu vor fi demolate. „Studiile au arătat foarte clar că nu avem nevoie de o construcţie verticală în centrul oraşului, unde să-i ducem pe copii şi să-i închidem între patru pereţi. Soluţia este construcţia acestui campus, cu camere speciale, senzoriale, cu spaţii pentru terapie cu animale etc. Ar fi altceva comparativ cu camera de 6 pe 4 metri unde învaţă acum”, susţine Pasztor. Investiţia necesară pentru construirea campusului este foarte mare, motiv pentru care preşedintele CJ Bihor a discutat cu şeful Agenţiei de Dezvoltare Nord-vest, Marcel Boloş, despre posibilitatea atragerii unei finanţări din fonduri europene. „Nu există axe de finanţare pentru învăţământul special, dar vom încerca să folosim tot ce găsim pe segmente, să separăm investiţia în mai multe proiecte. În acest an vom rezolva demolările, studiul de fezabilitate şi scrierea proiectului. Ne pregătim să fim eligibili fie pe finanţare internă, fie externă”, a declarat Pasztor Sandor.

Un al doilea lot din terenul de 5 ha va fi folosit pentru construirea unui parc ştiinţific şi tehnologic. Suprafaţa alocată este de aproximativ 8.700 mp. Consiliul Județean Bihor este lider în acest proiect, parteneri fiind Universitatea din Oradea și SC Parcuri Industriale Bihor SA, societatea din subordinea CJ Bihor urmând să acceseze ajutorul de minimis pentru acest proiect. Valoarea proiectului este estimat la 7 milioane de euro, o parte din sumă provenind din fonduri europene. „Potrivit ultimului calendar publicat de Ministerul Fondurilor Europene, apelul de proiecte se va lansa luna aceasta. Până acum, suntem singurii cu un astfel de proiect”, a menţionat președintele CJ. Potrivit acestuia, Parcuri Industriale Bihor SA a definitivat proiectul contractului de asociere în participațiune care a fost înaintat tuturor partenerilor pentru eventuale obiecțiuni sau modificări, următorul pas fiind aprobarea lui de fiecare partener și semnarea acestuia. „Parcuri Industriale Bihor SA a făcut demersurile pentru obținerea unui acord de susținere a acestei investiții din partea companiilor din Oradea, document suport necesar depunerii cererii de finanțare. 11 entități și-au exprimat interesul pentru acest proiect și au semnat acordul de susținere”, a declarat Pasztor Sandor. În zona parcului ştiinţific este inclusă şi o a doua clădire care va fi salvată de la demolare. Cea de-a treia clădire rămâne la dispoziţia CJ Bihor. Pe de altă parte, Pasztor Sandor a anunţat că un al treilea lot din terenul de 5 hectare va fi rezervat pentru construirea unui bloc de locuinţe de serviciu pentru angajaţii instituţiei. Construcţia ar urma să fie realizată de ANL, care a promis că, dacă toate documentele sunt în ordine, va cuprinde această investiţie în bugetul pentru anul 2019. Suprafaţa alocată în al treilea lot este de 9.600 mp, însă ANL are nevoie de doar 2.000 mp pentru blocul cu 24 locuinţe pe care ar urma să-l ridice. Restul terenului va fi păstrat pentru eventualitatea construirii, pe viitor, a alte două blocuri cu locuinţe de serviciu.