Proprietarii a 1744 de clădiri din Centrul Istoric al Oradiei vor trebui să plătească taxa specială pentru neîntreţinerea faţadelor. Primăria municipiului Oradea a anunţat că proprietarii persoane fizice vor primi, începând din această săptămână, înştiinţările de plată a taxei, în timp ce persoanele juridice au termen până în 15 august să trimită declaraţiile privind suprafaţa construită desfăşurată a clădirilor pe care le deţin. Primăria speră că, prin această metodă, va determina proprietarii de clădiri din zona centrală să reabiliteze faţadele, deoarece taxa percepută este, în cel mai bun caz, egală cu impozitul pe clădire pe care aceştia trebuie să-l plătească în fiecare an.

 

Instituirea taxei speciale pentru clădirile cu faţade neîntreţinute a fost aprobată de Consiliul Local Oradea anul trecut şi se referă la imobilele situate în Centrul Istoric al municipiului. Pentru a stabili eact clădirile care sunt incluse în această categorie, SC Proarh SRL a elaborat un studiu în care au fost incluse clădirile de pe 173 de străzi, dintre care 29 sunt artere principale. Potrivit studiului, din cele 3.518 clădiri analizate, 1.744 sunt imobile cu faţade neîntreţinute, 1.167 au faţade întreţinute, în 201 cazuri au fost făcute intervenţii neadecvate stilului clădirii sau zonei în care acestea se află, iar 182 clădiri au împrejmuirile neîntreţinute. Alte 52 de clădiri au împrejmuirile întreţinute, iar în cazul a 172 de clădiri se efectuează, în prezent, lucrări de reabilitare. Potrivit municipalităţii, sub incidenţa taxei speciale prevăzute de Regulamentul privind contribuţia la reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Ansamblului Urban - Centrul Istoric Oradea se află doar proprietarii celor 1.744 de imobile ale căror faţade nu sunt întreţinute.

 

La proprietar în poartă oare cine bate?

Pe baza studiului, Primăria a început ieri acţiunea de debitare şi de înştiinţare de plată a proprietarilor persoane fizice care vor trebui să achite taxa specială percepută din acest an de municipalitate. "Tot din 2 august, vor fi notificate şi persoanele juridice ca să transmită Primăriei Oradea declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată a imobilului până la data de 15 august. După această dată, municipalitatea va aplica sancţiuni pentru nedepunerea declaraţiei de impunere", a precizat viceprimarul Gheorghe Carp. Arhitectul Ernest Pafka consideră că nu ar trebui scutiţi de la plata impozitului proprietarii celor 201 clădiri unde au fost făcute intervenţii neadecvate constând în eliminarea decoraţiunilor şi aplicarea de polistiren, înlocuirea tâmplăriilor din lemn cu cele din PVC, extinderi şi mansardări nepotrivite etc. Potrivit lui Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice, taxarea este raportată la suprafaţa construită desfăşurată a clădirii şi se face diferenţiat, în funcţie de artera pe care este situată, dacă este sau nu declarată monument istoric şi dacă este deţinută de persoane fizice sau juridice. Astfel, pentru persoanele fizice, taxa este de 2 lei/mp/an pentru clădirile neclasificate ca fiind monumente istorice, respectiv 3 lei/mp/an pentru cele declarate monument istoric.

 

Dai un ban, dar stai în Centrul Istoric

De asemenea, taxa este mai mare în cazul clădirilor situate pe una din cele 29 de artere principale care străbat Centrul Istoric: 3 lei/mp/an pentru clădirile care nu au statut de monument sau 4 lei/mp/an pentru imonbilele monument. Având în vedere că în prezent, impozitul pe clădire este de aproximativ 2 lei/mp/an, se poate spune că proprietarii clădirilor cu faţadele neîntreţinute vor plăti o taxă suplimentară egală sau chiar mai mare decât impozitul pe clădire. Persoanele fizice sunt obligate să plătească taxa stabilită până în data de 30 septembrie 2010. În cazul persoanelor juridice, taxa percepută este mai mare. Astfel, societăţile comerciale sau instituţiile care deţin clădiri neclasificate ca monument vor trebui să plătească 5 lei/mp/an, iar cei cu clădiri monument - 6 lei/mp/an. În cazul neîntreţinerii faţadelor imobilelor, sancţiunea contravenţională în cazul persoanelor juridice pentru depunerea cu întârziere a declaraţiei de impunere este aplicarea unei amenzi de la 240 la 960 lei, iar în cazul nedepunerii declaraţiei de impunere - amendă de la 960 lei la 2.400 lei.

 

Sumele încasate din taxa specială vor fi colectate într-un fond special din care municipalitatea va acorda împrumuturi fără dobândă pe termen de până la cinci ani orădenilor care doresc să îşi reabiliteze faţadele, dar nu dispun de mijloace financiare.