Dezbaterea publică organizată, ieri, de către municipalitatea orădeană privind proiectul de buget local pe anul 2010 nu a stârnit interesul niciunui cetăţean. La întâlnirea cu reprezentanţii Primăriei Oradea au fost prezenţi doar jurnaliştii cărora le-a revenit sarcina să transmită administraţiei orădene unele propuneri de modificare a proiectului de buget. Interesul scăzut al orădenilor poate să vină şi pe fondul scăzut al încrederii lor în administraţia locală, dar şi a unei educaţii civice corespunzătoare.

 

Pe data de 12 martie a.c. este programată să aibă loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea în vederea aprobării proiectului de buget al municipalităţii, respectiv al regiilor supordonate. În acest an, se preconizează că bugetul local va fi de 603 milioane lei, însă, la fel ca şi anul trecut, este posibil, ca la final, execuţia bugetară să fie mult mai mică. Veniturile proprii sunt diminuate, faţă de bugetul estimat în 2009, cu 8%, în timp ce alocaţiile bugetare vor fi mai mici cu 2%. Sume importante de bani vor veni din fonduri nerambursabile, ele urmând să reprezinte 24% din venituri. La capitolul investiţii, Primăria a prevăzut 5 milioane lei pentru Centrul Civic, respectiv 6,6 milioane lei pentru proiectul de amenajări parcări. Dacă în urmă cu două săptămâni Ilie Bolojan vorbea de o sumă infimă pentru realizarea podului rutier în locul Podului de Pontoane, acum, pentru început, suma alocată este de 3,5 milioane lei! Pentru piramida de sticlă din curtea interioară a Primăriei Oradea a fost alocată suma de 3,2 milioane de lei. Pentru finalizarea Teatrului de Vară din Cetate s-a prevăzut suma de 670.000 lei, iar pentru reabilitarea monumentelor istorice, alţi 804.000 lei. Tragic este că, în timp ce câţiva oameni de la FC Bihor vor primi şi în acest an 2 milioane de lei de la bugetul oraşului şi judeţului, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, unde se nasc anual 5.000 de copii, va primi pentru reabilitare suma de 488.000 lei, adică de patru ori mai puţini bani! "Partea bună este că, în acest an, din necesarul de 3,6 milioane de lei, FC Bihor primeşte doar 2 milioane lei de la bugetul Primăriei şi al judeţului. Din punctul meu de vedere, banii aceştia ar putea fi canalizaţi spre spitale sau şcoli", a precizat Biro Rozalia, viceprimarul Oradiei. Totodată, viceprimarul a adăugat că orădenii nemulţumiţi de construcţia bugetului pot veni cu propuneri pentru modificarea acestuia. Aşa că orice orădean nemulţumit de faptul că FC Bihor primeşte, din nou, sume considerabile, poate să solicite alocarea acestor sume către unităţile şcolare sau spitale.

Luni, 8 martie a.c., va avea loc o nouă dezbatere publică la care sunt invitaţi reprezentanţii patronatelor, dar şi cetăţenii Oradiei, urmând ca pe data de 12 martie a.c. să aibă loc şedinţa Consiliului Local Oradea.