În condiţiile în care municipalitatea orădeană s-a văzut nevoită, în lipsă de lichidităţi, să acceseze credite pentru contractarea lucrărilor de asfaltare, se impune mult mai multă vigilenţă în supravegherea antreprenorilor angajaţi în aceste prestaţii. Din păcate, lucrările sunt verificate doar pe hârtie, în timp ce realitatea din teren vine să confirme încă o dată neseriozitatea contractorilor...

 

Strada Căii Ferate din Velenţa, care este paralelă cu linia de cale ferată, a fost asfaltată în a doua jumătate a lunii septembrie, lucrarea fiind o necesitate în condiţiile în care acest drum a fost înclus în traseul prevăzut de municipalitate ca rută ocolitoare instituită odată cu închiderea unui tronson al şoselei de centură. În trei zile, 4.000 mp de covor asfaltic au fost aşternuţi de firma Selina, valoarea lucrării ridicându-se la 141.048 lei. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Primăriei, lucrarea are şase luni termen de garanţie. Din păcate, la nici două luni de la predarea investiţiei şi-au făcut apariţia primele semne ale calităţii îndoielnice a lucrării. De-a lungul întregii străzi pot fi constatate mai multe deficienţe. Suprafaţa de asfalt este plină de exfolieri. Pe anumite porţiuni a şi ieşit la suprafaţă stratul de piatră cubică. În plus, nu trebuie să fii specialist ca să vezi că grosimea covorului de asfalt nu este corespunzătoare. "Covorul asfaltic este plin de crăpături şi faianţări. Se vede cu ochiul liber că lipseşte stratul egalizator care să închidă stratul de piatră cubică. Stratul de covor asfaltic este aşa de subţire că se vede piatra cubică", ne-a precizat un specialist în drumuri. În plus, pe marginea drumului asfaltul a început să crape şi să se surpe. În opinia specialiştilor, acest lucru se întâmplă pentru că stratul de uzură a fost turnat peste pământ sau pe o suprafaţă necurăţată. Căminele din carosabil nu au fost ridicate, iar asfaltarea s-a realizat cu denivelări. Toate aceste nereguli au fost aduse la cunoştinţa Inspectoratului Teritorial în Construcţii Bihor ai cărui reprezentanţi au precizat că, în următoarele zile, se vor deplasa în teren pentru a constata toate aceste probleme sesizate. Până când Inspectoratul în Construcţii se va pronunţa asupra calităţii lucrărilor, beneficiarul investiţiei, Primăria Oradea, a decis să nu-i achite firmei Selina lucrările, până nu le va reface şi le va preda la standardele calitative impuse. "În următoarele zile vom face o adresă către firma Selina şi îi vom pune în vedere că, dacă vrea să îi plătim pentru lucrările efectuate, va trebui să refacă porţiunile deteriorate", ne-a declarat Leontin Pătcaş, şef Seriviciu Drumuri şi Poduri din cadrul Primăriei Oradea.

În schimb, conducerea Selina consideră că vina pentu situaţia de pe str. Căii Ferate revine în întregime Primăriei Oradea, care nu i-ar fi predat fundaţia de drum la parametrii corespunzători. "Selina garantează pentru covorul asfaltic, garantează pentru calitatea asfaltului. Selina nu a executat lucrările la fundaţie. În general, pentru ca o construcţie să fie temeinică trebuie să aibă o fundaţie bună. Selina a respectat întru totul cerinţele beneficiarului. Când beneficiarul va dori să refacă fundaţia atunci nu vor mai apărea acele mici fisuri. Selina a respectat normele privind calitatea lucrărilor", ne-a declarat noul purtător de cuvânt al firmei Selina, Florin Jula.

 

În legătură cu aceste explicaţii, Leontin Pătcaş, reprezentantul Primăriei, a precizat că "angajaţii Selina trebuiau să observe că fundaţia nu este corespunzătoare şi să ne înştiinţeze în acest sens, urmând ca, în cunoştinţă de cauză, să facem îmbunătăţiri".