Prefectul Ioan Mihaiu a prezentat ieri un bilanţ al activităţii desfăşurate de Instituţia Prefectului şi cele două servicii subordonate - Paşapoarte şi Permise şi Înmatriculări - în anul 2017. Potrivit prefectului, cea mai mare provocare a instituţiei a fost eliminarea timbrului de mediu, care a determinat dublarea activităţii serviciului de înmatriculări.

Bilanţul activităţii Instituţiei prefectului judeţului Bihor în anul 2017 a fost prezentat ieri de către prefectul Ioan Mihaiu, în sală fiind prezenţi subprefectul Iulius Delorean, şefi ai instituţiilor deconcentrate şi angajaţi ai Prefecturii Bihor. Invitaţi speciali au fost Teodor Gheorghe, şeful Direcţiei Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului din cadrul Ministerului de Interne, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Ioan Mang. Instalat prefect la sfârşitul lunii mai a anului trecut, Ioan Mihaiu nu a uitat de cel care l-a precedat, mulţumindu-i lui Claudiu Pop pentru activitatea depusă. În prezentarea sa, Mihaiu a menţionat că, în 2017, Instituţia Prefectului a avut 84 de angajaţi, dintre care 42 la prefectură și 42 la cele două servicii publice comunitare (18 la pașapoarte și 24 la permise-înmatriculări). Precizând că instituţia nu are venituri proprii, banii venind din alocări de la bugetul de stat, prefectul a menţionat că, în 2017, au fost încasate taxe în valoare de aproximativ 14 milioane lei, în creştere cu 220% faţă de anul precedent. Astfel, peste 5 milioane lei au fost plătite pentru obţinerea de paşapoarte, în jur de 5 milioane lei pentru permise de conducere şi 3,8 milioane lei pentru plăcuţele de înmatriculare. Banii încasaţi nu au rămas la Prefectură. Ioan Mihaiu a menţionat că numărul de cereri pentru eliberarea de paşapoarte a crescut în 2017 cu 25% faţă de anul precedent (peste 32.000 solicitări), ajungând să fie înregistrate, în medie, în jur de 150-200 de paşapoarte pe zi. La permise şi înmatriculări, în 2017 a fost introdus sistemul de programare online, a fost redus timpul de prelucrare de la 10 la 8 minute şi a fost extinsă, ulterior, perioada de programare de la 3 luni la un an. „Ne-am confruntat şi cu încercări de fraudare masivă online, cu date false, însă am rezolvat problema”, a mai afirmat prefectul. El a precizat că în 2017 solicitările pentru înmatricularea autovehiculelor au crescut cu aproximativ 70% (43.131 faţă de 25.908). Astfel, la sfârşitul anului trecut, parcul auto al judeţului Bihor era de 236.000 autovehicule înmatriculate.

Controlul legalităţii

O altă activitate a Instituţiei prefectului este cea legată de controlul de legalitate asupra hotărârilor adoptate de consiliile locale şi CJ Bihor, precum şi asupra dispoziţiilor emise de primari şi preşedintele CJ. Astfel, în anul 2017, au fost comunicate şi supuse examinării, sub aspectul legalităţii, 48.894 hotărâri şi dispoziții. De asemenea, s-au emis 5 ordine de constatare a încetării de drept a mandatelor a 4 consilieri locali şi unul județean. „La Pietroasa şi Avram Iancu am avut sesizări privind neînţelegeri la unele şedinţe ale consiliilor locale”, a menţionat Ioan Mihaiu, adăugând că, în aceste cazuri, s-a dispus participarea reprezentantului prefectului la ședințe ale acestor două consilii locale „pentru asigurarea desfășurării în condiții de legalitate a ședințelor, precum și pentru a se asigura îndrumarea de specialitate în interpretarea corectă a unor acte normative, în special a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea”. Totodată, în 2017 s-au formulat 74 de referate cu observaţii de nelegalitate sau neconformitate, solicitându-se autorităților locale reanalizarea lor. Pe legile fondului funciar, în 2017 au fost validate 3.308 cereri depuse, s-au eliberat în total 2.730 titluri de proprietate pentru o suprafață de 11.055,78 ha și au fost emise 145 ordine ale prefectului pentru atribuirea în proprietate a unor terenuri aferente caselor de locuit.

În ceea ce priveşte activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Ioan Mihaiu a menţionat că, anul trecut, pentru prima dată autorităţile s-au confruntat cu cod roşu la Bulz. De asemenea, în urma calamităţilor din septembrie, 37 de persoane au fost rănite, pagube materiale fiind constatae în 22 de unităţi administrativ teritoriale. Pagubele au fost estimate la peste 15 milioane lei, fiind aprobată, prin hotărâri de guvern, suma de 9,9 milioane lei, din care 8,7 milioane lei pentru refacerea lucrărilor de infrastructură, 40.000 lei pentru imobilele aparținînd MAI și 1,1 milioane lei pentru refacerea lăcaşelor de cult afectate. Pentru repararea caselor, prefectul a făcut apel la implicare civică, răspunzând atât instituţii deconcentrate, cât şi firme şi primării din localităţi neafectate.

Prefectul a prezentat şi o situaţie la zi cu privire la serviciile comunitare de utilităţi publice, menţionând că, la sfârşitul anului 2017, 79,88% dintre bihoreni erau racordaţi la o sursă centralizată de apă potabilă, doar 45,49% fiind racordaţi la canalizare.

La finalul prezentării, prefectul Ioan Mihaiu a menţionat că dificultăţile cu care s-a confruntat instituţia anul trecut au fost legate, pe de o parte, de eliminarea timbrului de mediu, astfel încât activitatea la serviciul de înmatriculări aproape s-a dublat, iar, pe de altă parte, în Prefectură nu există un sistem electronic de management al documentelor, în acest caz făcându-se demersuri pe lângă minister pentru aprobarea unei investiţii de modernizare a sistemului de gestionare a actelor care trec prin instituţie.