Bihor şi Satu Mare: legătură reabilitată între Marghita-Tăşnad - Drum interjudeţean finalizat
Lucrările de modernizare a drumului judeţean care leagă Marghita de Tăşnad au fost finalizate la aproape un an şi şase luni de la demararea lor. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 61,9 milioane lei şi au vizat modernizarea a 27,2 km de drum, din care 18,2 în judeţul Bihor, restul de 9 km traversând judeţul Satu Mare. Finanţarea a fost asigurată prin POR.
Conferinţa de încheiere a proiectului s-a făcut în teren, de faţă fiind preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, primarul municipiului Marghita, Pocsaly Zoltan, primarul oraşului Tăşnad (Satu Mare), Vasile Mitraşcă, precum şi reprezentanţi ai constructorului, grupul Selina.
Proiectul de modernizare a DJ 191 Marghita-Tăşnad a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 2 - "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale", iar perioada de implementare a fost 27 aprilie 2013 - 27 decembrie 2015. Contractul de execuţie a fost semnat în data de 21 martie 2014, având o valoare de 61,9 milioane lei (TVA inclus), lucrările demarând în luna august a anului trecut.
"Lungimea drumului este de 27,264 km, din care în județul Bihor - 18,209 km, iar în judeţul Satu Mare - 9,055 km. În Marghita, lungimea drumului este de 2,150 km, iar în Tăşnad, 2,215 km", a menţionat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa. El a adăugat că singura porţiune de drum care are patru benzi este cea care străbate municipiul Marghita, restul fiind pe două benzi de circulaţie. Proiectul a mai vizat reparații capitale la trei poduri în Bihor; execuția unui pod nou în Tășnad; executarea de podețe pe toate tronsoanele (transversale, drumuri laterale, accesuri la proprietăți); execuție de șanțuri (taluz natural, rigole carosabile, șanțuri pereate); execuția de ziduri de sprijin (beton, gabioane); devierea de rețele electrice, telefonice și de gaz; eecuția de acostamente la drumuri; potecția cu parapeți metalici unde s-a impus.
"Am avut foarte multe greutăţi în realizarea proiectului", a declarat şeful administraţiei judeţene din Bihor, adăugând că a existat riscul ca lucrarea să nu fie terminată la timp, din cauză că, în Tăşnad, în aceeaşi perioadă, era programată o lucrare la reţeaua de apă şi canalizare. "Am avut dificultăţi mai ales pe teritoriul oraşului Tăşnad. Am fost foarte nemulţumit de cei care lucrau la introducerea reţelei de apă şi canal în Tăşnad. Firma care făcea aceste lucrări nu avea nici forţa financiară, nici forţa logistică necesară", a menţionat Popa. Potrivit acestuia, pentru ca firma care lucra în Tăşnad să poată termina lucrarea, a trebuit să fie ajutată. "Firme de acest fel nu ar trebui să participe la licitaţii", susţine preşedintele CJ Bihor. Tot el a precizat că lucrări grele au fost şi la realizarea noului pod din Tăşnad. "Sunt fericit că s-au terminat lucrările înainte de sărbători", a declarat primarul din Tăşnad, adăugând că proiectul a fost "năşit" în 2007, preluat de Consiliul Judeţean şi finalizat în 2015. În ceea ce priveşte problemele de pe teritoriul oraşului pe care îl administrează, Vasile Mitraşcă a menţionat că "pe un Master Plan judeţean s-a suprapus lucrarea de modernizare a drumului cu o lucrare de apă-canal. A trebuit să deviem stâlpii Electrica şi reţeaua de gaz". Pe de altă parte, el a precizat că drumul este foarte important pentru locuitorii din zonă pentru că este o cale de acces spre staţiunea balneară Tăşnad, dar şi pentru că va face legătura cu Autostrada Transilvania când aceasta va fi gata. În plus, se uşurează accesul din zona Carei spre vama Borş. Primarul municipiului Marghita, Pocsaly Zoltan, s-a declarat mulţumit de modernizarea drumului, însă a cerut sprijin pentru realizarea unui drum de centură, care va fi necesar în momentul în care Autostrada va fi gata. În cea ce-l priveşte pe constructor, patronul firmei Selina, Beniamin Rus, a ţinut să precizeze că motivul pentru care proiectul a fost gata la timp l-a reprezentat faptul că nu au fost probleme în plata lucrărilor. "Dacă banii nu veneau imediat, la interval de două săptămâni, lucrarea ar fi fost compromisă", a menţionat el, adăugând că au fost o presiune foarte mare din partea autorităţilor pentru ca lucrarea să se termine la timp. "Nici proiectul acesta nu putea fi dus la capăt, cum nu ar fi putut fi dus la capăt nici cel de la Aeroport dacă nu am fi avut bani de rulaj, dacă nu am fi luat credite. La Aeroport nu am mai primt bani din iunie. Proiectul murea dacă nu am fi avut bani. La fel s-ar fi întâmplat şi aici dacă nu aveam împrumutul", a precizat şeful CJ Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.