La începutul acestei luni compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, anunţa că din luna martie va înceta lucrările, procedând la concedierea colectivă a angajaţilor. În momentul de faţă Bechtel are 1.933 de angajaţi, dar sistarea activităţi ar conduce la pierderea locurilor de muncă pentru aproape 5.000 de angajaţi de la firmele subcontractoare. Primul efect: lucrările din Bihor au fost sistate, Bechtel continuând să lucreze doar pe 10 kilometri în sectorul clujean.

 

Anul acesta în vară trebuiau finalizate două lucrări pe teritoriul judeţului: viaductul de la Suplacu de Barcău lung de 2 kilometri şi 18 kilometri de autostradă între Dolea şi Sărsig. „În acest moment există obligaţii financiare importante către Proiectul Autostrada Transilvania care nu au fost onorate. De asemenea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale nu ne-a putut oferi informaţii despre fondurile disponibile în 2010 pentru plata lucrărilor ce vor fi executate în acest an" susţine Michael Swinford, directorul proiectului Autostrada Transilvania, într-un comunicat de presă. Drept urmare, „suntem siliţi să luăm în considerare o posibilă concediere colectivă", arată directorul, susţinând în acelaşi timp că „vom continua consultările cu sindicatele şi vom căuta soluţii pentru a micşora pe cât posibil numărul poziţiilor ce vor fi reduse."

Angajaţii americanilor au primit săptămâna trecută o înştiinţare colectivă prin care li se aducea la cunoştinţă că au fost declanşate procedurile legale pentru concedierea colectivă, fiind înştiinţat inclusiv AJOFM Cluj. Sindicaliştii de la Cartel Alfa au atras atenţia că alte aproximativ 5.000 de persoane angajate de firme subcontractoare sunt în pericol să-şi piardă locurile de muncă. În Bihor, în toamna anului trecut se lucra în 21 de puncte de lucru, majoritatea muncitorilor fiind transferaţi însă pe sectorul clujean, la 1 decembrie fiind inauguraţi primii 42 de kilometri ai autostrăzii, între Turda şi Gilău.

Situaţia este incertă, deşi premierul Emil Boc a declarat la finele săptămânii trecute că „am convenit un grafic de eşalonare a plăţii datoriilor, prin care în luna februarie se va plăti o parte importantă a datoriilor, iar restul în luna aprilie." În plus, sectorul bihorean pare condamnat să intre în conservare anul acesta, deoarece de la Gilău (Cluj) şi până în Borş, proiectul autostrăzii nici măcar nu este întocmit, astfel că nici nu se pune problema alocării de fonduri pentru executare.

Directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a declarat ieri că finanţatorul „are datorii de aproape 200 de milioane de euro, dar nu acesta este impedimentul major. Sunt alte probleme care nu au rezolvare precisă, iar de rezolvarea lor depinde continuarea proiectului, cum este bugetul pentru autostradă. Nu avem o soluţie concretă de finanţare pe 2010." Sgârcitu a mai spus că pe sectorul bihorean lucrările sunt în dificultate în special din cauza lipsei exproprierilor, „motiv pentru care nu au fost eliberate autorizaţiile de construire pe o porţiune de 36 de kilometri." De aici şi imposibilitatea preluării terenului şi a execuţiei proiectului.

Datoriile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) către Bechtel sunt de 674 de milioane de lei.

Mâine, sindicatele, reprezentanţii Bechtel şi cei ai Guvernului vor avea o nouă întâlnire pentru găsirea unor soluţii de deblocare a situaţiei.