Prima probă a bacalaueatului de toamnă, cea scrisă la limba și literatura română, s-a desfășurat în condiții bune, dar cu un număr mare de absenți. 111 elevi, dintr-un total de 646, au preferat să chiulească la prima probă, lor adăugându-li-se un elev prins cu fițuici la „Horvath Janos”, în Marghita.   

 

La Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, acolo unde au dat examen cei din școlile profesionale, porțile s-au deschis la 7.30, dar elevii au preferat să stea la povești în fața școlii, cu țigările într-o mână și cafeaua sau doza de energizant în cealaltă. Tineri cu inițiativă, unii mai timizi alții mai curajoși, s-au încolonat spre ușă când au fost invitați de profesori. Tricouri cu AC/DC, geci de piele cu ținte sau costume apretate, combinate cu cămăși în culori vesele, toate și-au ocupat democratic locul, în spatele băncilor.  

„159 de elevi dau astăzi (n.r. - ieri) examen. Mâine (n.r. - astăzi) la limba maghiară vor susține proba 18, iar pe Centru, în total, sunt 293. Suntem centrul în care dau examen toate școlile tehnice plus Szent László și Lorántffy Zsuzsanna. Între 7.30-830 elevii au intrat săli, de la 8.30 s-a făcut instructajul. La fiecare etaj există câte o sală de bagaje unde se lasă orice mijloc de comunicare, poșetă etc., în sală se intră doar cu pixul și cu ustensilele de redactare. Examenul a durat trei ore, iar după o oră și jumătate fiecare candidat a putut părăsi sala”, a declarat Călin Hoțupan, președintele comisiei de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea. 

Organizarea bună nu i-a împiedicat însă pe elevi să lipsească. 17,18% din ei au ales să nu se prezinte la primul examen.

„Pentru prima probă, cea la limba și literatură română, s-au înscris 646 de elevi și au lipsit 111. Un singur elev a fost eliminat din concurs, la Liceul Teoretic «Horváth János» Marghita, pentru că a fost surprins cu materiale interzise”, a spus, pentru Crișana, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor - Claudiu Damian.

După proba scrisă la limba și literatura română de ieri, astăzi se dă cea de limba şi literatura maternă - proba Eb) - probă scrisă. Pe 23 august se va da proba obligatorie a profilului - proba Ec) - probă scrisă, iar pe 24 august proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - probă scrisă. Din 25 august vor începe probele orale (română - 25,28 august, maternă - 28 august, competențe digitale - 29-30 august și competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - 30-31 august). Primele rezultate se vor afișa pe 1 septembrie, cu contestații între 16.00-20.00. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 6 septembrie.

La examenul de bacalaureat din vară, rata de promovabilitate a fost de 70,18%.