Autorităţile pretind că sunt gata să se ia la trântă cu iarna
Cel puţin la nivel declarativ, autorităţile orădene, dar şi cele de la nivelul judeţului par pregătite să facă faţă inconvenientelor produse pe drumurile publice de către valul de frig şi stratul de zăpadă anunţate de către meteorologi pentru zilele următoare. Conform declaraţiilor firmelor care au concesionat serviciul de deszăpezire pentru acest sezon de iarnă, stocurile de materiale antiderapante sunt asigurate, în timp ce utilajele se află pe poziţii în diferitele puncte de intervenţii din întreg judeţul.
Judeţul Bihor a fost împărţit, pentru o mai eficientă intervenţie, în cinci zone. În urma procedurilor de adjudecare, de zona Oradea şi Beiuş răspunde firma Selina, iar de zonele Tinca, Marghita şi Aleşd, firma Asfamixt. Conform contractului încheiat cu administraţia judeţeană, firmele au obligaţia să aibă permanent în bazele lor câte 30 tone nisip şi 15-20 tone sare. Pentru o intervenţie promptă, în fiecare zonă au fost deschise cel puţin două puncte de lucru, pentru zona Beiuş există un punct de lucru în municipiul Beiuş şi la Tabăra "Gaudeamus" de la Stâna de Vale, la Tinca există o bază lângă Băile Tinca, una la Ghiorac şi una va fi deschisă la Salonta. În zona Aleşd, utilajele sunt cantonate la Bratca şi la Aştileu, iar în zona Marghita utilajele vor interveni de la Suplacu de Barcău şi la Marghita. "Prin contract, firmele sunt nevoite să intervină cu răspânditoare şi maşini cu lamă, cu buldoescavatoare, cu încărcătoare frontale, respectiv mai multe autogredere. La fiecare bază, firmele au stocuri de 30 tone nisip şi 15-20 tone sare pe care le alimentează continuu", ne-a declarat Lucian Puia, şef Serviciu Administrare şi Întreţinere Drumuri Judeţene, din cadrul CJ Bihor. Momentan, la nivelul Comandamentului de iarnă nu s-a stabilit un număr de dispecerat unde şoferii înzăpeziţi pot să sune, aceştia fiind sfătuiţi să apeleze Apelul Unic de Urgenţă 112.
La nivelul municipiului Oradea, în schimb, s-au pus la dispoziţia orădenilor trei numere de telefon: 0259/969; 0800.800.518, respectiv 0259/433.195. Intervenţiile de deszăpezire sunt asigurate de către operatorul RER Ecologic Service. Pentru întreaga iarnă, firma şi-a procurat 300 tone nisip, 250 tone sare, respectiv 150 tone clorură de calciu. Lista utilajelor care participă la deszăpezire cuprinde 29 de poziţii: de la autocamioane prevăzute cu lame, la cisterne, încărcătoare şi utilaje de transport. Cea mai nouă achiziţie a RER este un utilaj Unimag, prevăzut cu lamă dirijabilă stânga-dreapta, care distribuie sare, împrăştie clorura de calciu şi poate efectua trancţiunea vehiculelor înzăpezite. "La nivelul Primăriei Oradea s-a constituit un Comandament de intervenţie. În maximum două ore de la momentul în care s-a dat alarma trebuie să intervenim pe străzi", ne-a declarat Ionel Ban, directorul tehnic al RER Ecologic Service.
Foarte bine ca exista material antiderapant, dar....pe drumul REMTI-COADA LACULUI de ce nu am vazut o lopata din acest material??Se stie ca acest drum este deja inzapezit , inghetat, alunecos, inclinat spre lac, cu gropi foarte adanci dar nimeni nu face nimic.Credeti ca ne aude cineva?????