Agenda locală
Aleşii locali au aprobat, ieri, majorarea preţului la gigacalorie de la 145 lei la 160 lei, beneficiind de votul consilierilor PNL, UDMR şi al democrat-liberalului Vasile Petruţ, în timp ce consilierii PSD şi PD-L s-au abţinut. Astfel, preţul gigacaloriei livrate de Electrocentrale orădenilor va fi de 229,91 lei, din care subvenţia de la bugetul de stat este de 46,8 lei, faţă de cei 47,88 lei de până acum, respectiv subvenţia de la bugetul local de 23,11 lei, faţă de 24,46 lei, cât a fost până acum. Democrat-liberalii au propus ca, în anul 2010, subvenţia acordată de la bugetul local să fie mai mare, având în vedere că va fi un an dificil din punct de vedere financiar pentru orădeni. Ei au precizat că pentru acoperirea acestei subvenţii ar putea fi folosiţi banii pe care municipalitatea intenţionează să-i folosească pentru extinderea clădirii Primăriei în curtea instituţiei, unde ar urma să fie amenajată o sală pentru relaţiile cu publicul, investiţia ridicându-se la 3,5 milioane lei. Petruţ, singurul consilier PD-L care a votat majorarea preţului la gigacalorie, a precizat că nici măcar o majorare a preţului cu 25-30% nu ar acoperi găurile de la CET. Până la urmă, s-a convenit ca discuţiile privind situaţia de la Electrocentrale să fie dezbătută într-o întâlnire ulterioară, municipalitatea considerând că ar trebui atrase fonduri pentru reabilitarea magistralelor şi a reţelelor de distribuţie secundare, care, în prezent, au pierderi majore.
Cresc tarifele la salubrizare
Consiliul Local Oradea a aprobat majorarea tarifelor la serviciile de salubritate prestate de RER Ecologic Service. Aleşii locali au decis ca majorarea să fie de doar 4,3% faţă de 14,47% cât propusese firma de salubritate. Noile tarife vor fi aplicate începând cu data de 1 februarie 2010. Consilierii au considerat că activitatea desfăşurată de RER nu justifică solicitarea de majorare a tarifelor cu 14,47%. O parte dintre aleşi au criticat inclusiv modul în care au fost efectuate deszăpezirile în cele câteva zile în care a nins în municipiu. Majorările se referă atât la tarifele practicate pentru serviciile de salubrizare stradală şi menajeră, cât şi a celor de deszăpezire.
Amânare în privinţa terenului de la Voinţa
Municipalitatea a retras de pe ordinea de zi, înainte de şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local Oradea, proiectul de hotărâre prin care se propunea retragerea dreptului de folosinţă a terenului de la Asociaţia Sportivă "Voinţa". Democrat-liberalii au criticat intenţia Primăriei, considerând că actuala conducere a administraţiei publice vrea să distrugă bazele sportive din municipiu. Fostul consilier local Mircea Matei a precizat că primarul Ilie Bolojan este "killer-ul sportului orădean". El şi-a justificat afirmaţia prin tentativa conducerii liberale de a vinde baza sportivă "Motorul", de pe Calea Clujului, "fără să se gândească la grupele de copii care-şi desfăşoară activitatea acolo". Matei a mai precizat că actuala administraţie liberală nu investeşte deloc în bazele sportive din municipiu. În ceea ce priveşte terenul de la Voinţa, Mircea Matei consideră că se doreşte scoaterea Asociaţiei Sportive de acolo prin perceperea unor taxe şi impozite retroactive. Asociaţia Sportivă "Voinţa" a primit dreptul de folosinţă asupra acestui teren în anul 1954. "Oradea este într-o cădere liberă de când actuala administraţie publică o relansează", a mai adăugat Mircea Matei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.