Administraţiile locale sună "răsfirarea" - În slujba cetăţenilor, dar nu mai mulţi ca ei
Aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală ar putea fi disponibilizaţi în acest an, primii concediaţi fiind cei cu vârsta de pensionare şi cei fără copii, potrivit unui proiect de lege care limitează numărul funcţionarilor din consiliile locale şi judeţene în funcţie de numărul de locuitori ai unităţilor administrativ-teritoriale respective.
Normativ în funcţie de numărul de locuitori
Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Finanţelor, consiliile locale ale comunelor cu până la 1.500 de locuitori vor avea maximum 10 angajaţi, iar cele cu până la 20.000 de locuitori, cel mult 24 de salariaţi. La consiliile locale ale oraşelor, numărul maxim de posturi va fi limitat între 18, acolo unde sunt între 1.500 şi 3.000 de locuitori, şi 61, în cazul localităţilor cu până la 50.000 de locuitori. Consiliile locale ale municipiilor vor avea între 53 de posturi, acolo unde sunt până în 20.000 de locuitori, şi 362, în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu până la 400.000 de locuitori. Judeţele cu până la 350.000 de locuitori vor avea în consiliul judeţean maximum 120 de posturi de funcţionari publici, iar cele cu peste 650.000 de locuitori, maximum 180 de angajaţi. Potrivit proiectului, consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al municipiului Bucureşti îşi vor stabili, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, organigrama şi numărul de personal pentru aparatul propriu, în limita numărului maxim prevăzut în anexă. Nerespectarea prevederilor acestui articol constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Cel mai afectat, municipiul Oradea
În prezent, la nivelul Consiliului Judeţean Bihor sunt 166 de angajaţi, dar, potrivit normativelor de personal propuse de Ministerul Finanţelor, ar trebui să rămână maximum 150 de posturi. Preşedintele CJ Bihor a anunţat, în această săptămână, că, potrivit organigramei, CJ Bihor are 166 de angajaţi, însă, în cursul acestui an, câţiva dintre ei oricum urmau să-şi încheie activitatea odată cu împlinirea vârstei de pensionare. Totodată, câteva posturi sunt vacante. În ceea ce priveşte municipiul Oradea, dacă s-ar aproba normativele de personal din administraţia publică, Primăria ar trebui să înregistreze maximum 362 de angajaţi. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că, în acest an, numărul funcţionarilor orădeni care îşi vor pierde locurile de muncă este între 60 şi 70. Aceste cifre nu vizează însă şi angajaţii Poliţiei Comunitare şi medicii unităţilor şcolare, care vor fi şi ei supuşi restructurării în procent de 10%. În prezent, pe statul de funcţii se află nu mai puţin de 919 angajaţi.
Primăriile orăşeneşti se încadrează în grile
Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor, celelalte trei municipii (Beiuş, Marghita şi Salonta) figurează cu un număr mai mare de angajaţi decât le-ar permite proiectul de hotărâre al Guvernului privind normativul de personal. Mai exact, acestea figurează cu câte 84 de angajaţi, 57, respectiv 68 de angajaţi, în condiţiile în care numărul maxim pe statul de funcţii ar fi de 53. Potrivit aceluiaşi proiect, oraşelor care au până la 50.000 de locuitori li se permite să aibă maximum 61 de angajaţi, ajungându-se în situaţia paradoxală ca angajaţii consiliilor locale din Aleşd, Ştei, Săcueni şi Valea lui Mihai să fie mai numeroşi decât cei ai consiliilor locale din municipiile Beiuş, Salonta şi Marghita, care au mai mulţi locuitori. În prezent, potrivit datelor furnizate de DJS Bihor, cele şase oraşe bihorene se încadrează în normativele propuse de Guvern, având mult mai puţini angajaţi decât ar fi necesar. Directorul coordonator al DJS Bihor, Nicolae Hoduţ, a precizat că e posibil ca numărul real al angajaţilor consiliilor locale să fie diferit de datele pe care le deţine instituţia pe care o conduce, având în vedere că o parte dintre administraţiile publice şi-au externalizat o parte din servicii, iar altele au inclus pe statul de plată şi asistenţii sociali.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, săptămâna trecută, că proiectul de lege privind disponibilizarea a 17.000 de persoane a fost propus de Ministerul de Finanţe şi se află pentru avizare la MAI, precizând că trebuie realizate standarde de cost pentru serviciile publice. "Noi vom propune, miercuri (n.r. - 20 ianuarie), în Guvern, o notă în care prezentăm trei variante ale acestor normative, pentru că avem un punct de vedere un pic diferit de cel al Ministerului de Finanţe, în sensul în care nu poţi să mergi otova numai pe numărul de populaţie în aceste structuri şi trebuie să ţii cont şi de responsabilităţile care le au aceste structuri, pentru că sunt capitale de judeţ care au 70.000-80.000 de locuitori, sunt altele care au 300.000 de locuitori, dar au aceleaşi responsabilităţi vizavi de serviciile pe care trebuie să le ofere", a adăugat Blaga.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.