Actorul Eugen Ţugulea, care semnează regia spectacolului „Pe-al nostru steag e scris Unire”, programat în data de 24 ianuarie, şi-a exprimat regretul cu privire la conflictul iscat în privinţa locaţiei în care se va desfăşura acesta, ţinând, totodată, să mulţumească cotidianului CRIŞANA pentru obiectivitatea cu care a relatat conflictul.

 

„Eu regret că s-a ajuns la un scandal public într-o problemă care va avea rezolvarea de la sine”, a spus actorul. „Aş vrea însă să fie clar că eu nu mă lupt cu Daniel Vulcu şi cu atât mai puţin nu mă lupt cu colegii de la Teatrul Szigligeti. Eu m-am luptat pentru ideea de respect faţă de noi înşine şi pentru demnitatea de a fi cine suntem”, a precizat Eugen Ţugulea.

Acesta a subliniat că încă din decembrie anul trecut, când a fost contactat pentru a realiza regia spectacolului susţinut de Ansamblul Crişana, i s-a spus că acesta va avea loc în 24 ianuarie, la Sala Mare a teatrului.  „Dacă mi se spunea de la bun început să gândesc un spectacol pentru sala Filarmonicii, sau oricare altă sală, nu era nicio problemă”, a subliniat Ţugulea. Actorul mai precizează că a încercat timp de patru zile să ia legătura cu managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, pentru a-i explica cum a fost gândit spectacolul, dar, din pricina programului încărcat al directorului, conversaţia a avut loc din mers, în fugă.

„Doresc să-l felicit pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, pentru decizia de a aloca sala spectacolului nostru.  A fost cea mai înţeleaptă decizie care se putea lua. A fost un act de normalitate”, a spus Eugen Ţugulea.

Supărat de faptul că a fost acuzat de românism extrem, dar şi de afirmaţia că anul 2018 a început prost pentru Teatrul Regina Maria din cauza acestui scandal, actorul afirmă: „Teatrul Regina Maria nu a început prost anul 2018. L-a început cu spectacolul «Meditând la Scrisoarea III», un spectacol al cărui element de bază a fost Eugen Ţugulea, va continua cu premiera spectacolului «Sufocare», în regia lui Ovidiu Caiţa, şi cu spectacolul «Pe-al nostru steag e scris Unire», în 24 ianuarie, posibil tot cu implicarea lui Eugen Ţugulea”, a mai spus actorul, subliniind, totodată, că a slujit teatrul orădean vreme de 62 de ani. În ce priveşte acuzaţia de românism extrem, Eugen Ţugulea explică: „Dacă nu ar fi existat Unirea din 24 ianuarie 1859, nu se ştie când şi dacă s-ar mai fi înfăptuit Marea Unire. Teatrul este o instituţie de stat care nu ar fi existat dacă nu se întâmpla evenimentul pe care dorim să-l marcăm. Dacă eu am slujit statul, şi el m-a plătit pentru asta, sunt dator, în astfel de momente, să-mi onorez şi obligaţiile faţă de el”.

Actorul a atras atenţia că au mai fost de-a lungul anilor discuţii între cele două teatre pentru programul la scenă, dar de fiecare dată s-au găsit soluţii pe cale amiabilă.

„Dragi colegi maghiari, s-a stârnit o furtună care nu-şi avea sensul. Dacă cineva consideră că acest conflict, în care decizia luată este un act de normalitate, e o victorie, eu vă spun că este cea mai amară victorie din cariera mea profesională şi din viaţa mea de om”.