A început reuniunea pe tema securităţii transportului aerian - Avem aeroporturi sigure
Problemele de securitate cu care se confruntă transportul aerian din România sunt dezbătute timp de patru zile la Oradea, începând de ieri, în cadrul unei reuniuni la care participă responsabili cu securitatea aeronautică ai aeroporturilor româneşti, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului, precum şi ai autorităţilor.
25 de responsabili cu securitatea în aeroporturile din România participă, începând de ieri, 28 februarie, şi până vineri, 3 martie, la cea de-a zecea ediţie a Reuniunii Responsabililor de Securitate ai Aeroporturilor din România, organizată la Hotel Continental Forum din Oradea, de către Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR), Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) şi Aeroportul Internaţional Oradea. Obiectivele principale ale întâlnirii naţionale sunt prezentarea, analiza şi adoptarea noului model de Program de securitate aeronautică al aeroporturilor, organizarea echipelor pentru elaborarea noului model de Plan al managementului situaţiilor de criză al aeroporturilor, precum şi prezentarea actelor de intervenţie ilicită produse la nivel mondial în anul 2016.
În cuvântul de deschidere a reuniunii, președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, a dezvăluit și faptul că, din 2018, specialiștii în domeniu vor fi formați la Oradea, existând şanse să fim desemnaţi centru de instruire în domeniul securităţii aeroportuare. „Și acest lucru demonstrează că Aeroportul din Oradea continuă creșterea spectaculoasă. Am reușit aducerea unor curse regulate spre orașe europene, vom contribui la formarea specialiștilor din domeniul securității aeronautice, construim un nou terminal, care corespunde tuturor cerințelor de securitate și confort. Acestea sunt premisele unui aeroport cu o poziție cât mai stabilă pe harta europeană a liniilor aeriene”, a spus Pásztor Sándor.
Vicepreşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, Gheorghe Pasc, a atras atenţia că toate aeroporturile din România se confruntă cu probleme privind aparatura de securitate, care, în majoritatea cazurilor, expiră în anul 2018. „Aparatura de securitate aeroportuară de pe majoritatea aeroporturilor expiră în 2018. Nu mai dă CNCAN-ul aviz pentru funcţionarea lor. Luaţi-vă măsuri, informaţi consiliul de administraţie, consiliile judeţene, că această aparatură expiră şi nu va mai putea fi folosită. Dacă se trece la controlul manual al pasagerilor înseamnă întârzierea curselor extraordinar de mult”, a declarat Gheorghe Pasc, directorul executiv al Aeroportului Internaţional Oradea.
Gheorghe Pasc a menţionat că este important să fie luate măsuri din timp, astfel încât să se prevină situaţia în care poate fi dată „inopinat” o hotărâre de guvern privind reînnoirea aparaturii de control, fără a exista timpul şi fondurile necesare. „Să nu ne trezim că apare o hotărâre de guvern, cum a mai apărut, care spune că toate aeroporturile trebuie să-şi reînnoiască aparatura de control securitate aeroportuară, fiind obligate să cumpere anumite aparate. Bani de unde? La noi, Consiliul Judeţean a înţeles şi a alocat vreo 12-13 miliarde de lei, astfel încât am reuşit să reînnoim toate aparatele antitero. Abordaţi problema din timp pentru că anul 2018 bate la uşă. Mare atenţie la aparatura pe care o achiziţionaţi. Trebuie să vă pregătiţi şi cu aparatura, cât şi cu toate măsurile ce se iau de la aerogară până la aeronavă şi invers. Colaborare şi iar colaborare”, a subliniat Gheorghe Pasc, organizatorul reuniunii, director general al Aeroportului Internaţional Oradea.
România, pe primul loc la securitate
Remus Mureşan, auditor de securitate al RA Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), în calitate de coordonator al acestor reuniuni bianuale, majoritatea organizate la Oradea, a subliniat importanţa acestui domeniu al securităţii aeroportuare în care România se află, de şase ani, pe primul loc la implementarea măsurilor de securitate prevăzute în regulamentele europene.
„Securitatea aviaţiei civile este doar o componentă a întregului sistem şi reprezintă un set de obligaţii pe care România s-a angajat să le implementeze. Noi, faţă de alte state, suntem un caz fericit, prin rezultatele pe care le avem pe plan internaţional, în sensul că România are dosare închise cu toate aceste organisme internaţionale, ca urmare a activităţilor de monitorizare ce au avut loc de-a lungul timpul. De ce spun asta? Pentru că activitatea noastră de aici este un factor alături de ceilalţi factori care au contribuit la bunele rezultate pe care România le-a avut şi le are în continuare. De şase ani, România este pe primul loc în implementarea măsurilor de securitate prevăzute în regulamentele europene, suntem primul stat, inspectat de Comisia Europeană, care nu a avut înregistrate neconformităţi. Este meritul tuturor, nu numai al autorităţii competente, care arată implicarea pe plan naţional în acest domeniu”, a spus Remus Mureşan.
Reuniunea responsabililor de securitate aeronautică se va desfășura pe grupuri de lucru, concluziile fiind prezentate vineri, în ultima zi a întâlnirii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.