Într-un editorial semnat de redactorul Pap István în ediţia de azi, joi, 20 aprilie, cititorii ziarului de limbă maghiară sunt anunţaţi că ziariştii Bihari Napló nu vor transmite nicio informaţie despre evenimentele organizate în cinstea intrării trupelor române conduse de generalul Traian Moşoiu în Oradea, pe 20 aprilie 1919.

 

Redactorul consideră că sărbătorirea zilei de 20 aprilie este nepotrivită, fiind o creaţie artificială a autorităţilor române prin falsificarea istoriei. Astfel, Pap István consideră că în această zi ar trebui omagiat doar primarul Rimler Károly, care a ieşit în faţa trupelor române şi a solicitat ocuparea oraşului, pentru a evita vărsarea de sânge, deoarece aflase că trupele bolşevice ale regimului Kun Bela se apropiau de Oradea. Apoi adaugă că această sărbătoare este punctul de plecare al asupririi ungurilor de către români, al românizării Ardealului şi al aşa-zisului ţinut Partium - citând date statistice atribuite anului 1910.

Apoi este luat la ţintă primarul actual al Oradiei, despre care spune că renovează clădirile oraşului doar de dragul atragerii de turişti, dar nu păstrează nimic specific maghiar (de parcă art-nouveu ar fi o creaţie ungurească - n. red.), oraşul arătând ca un fel de Disneyland.

Autorul are, de altfel, o problemă cu toate sărbătorile românilor, atât 20 aprilie, cât şi 12 octombrie şi 1 decembrie fiind considerate antimaghiare. În final, autorul arată decizia redacţiei de a nu reflecta deloc evenimentele din această zi, sugerând municipalităţii să găsească alte zile de sărbătoare care să marcheze buna convieţuire româno-maghiară: „Să nu ne ia în nume de rău cititorii dacă nu vom prezenta nimic despre festivităţile de astăzi. Pe de altă parte, am fi bucuroşi dacă Instituţia Primarului ar face un efort mai serios şi ar găsi şi acele evenimente din istoria Oradiei care fac referire la buna convieţuire a locuitorilor oraşului, pentru a le aniversa şi pe acestea. Despre o astfel de sărbătoare, publicaţia noastră ar scrie cu bucurie.”