17 ani de la moartea artiştilor basarabeni Ion şi Doina Teodorovici
Românii de pe ambele râuri ale Prutului au comemorat, în weekend, 17 ani de la trecerea în nefiinţă a regretatului cuplu de artişti basarabeni, Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Cu acest prilej, zeci de studenţi basarabeni din mai multe oraşe ale ţării s-au reunit ieri la Oradea, unde l-au avut ca invitat special chiar pe fiul acestora, Cristofor Aldea Teodorovici.
La 17 ani de la trecerea în nefiinţă, Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni (ASEB) din Oradea a organizat, ieri, în colaborare cu Astradrom, Teatrul Arcadia, cu sprijinul Primăriei Oradea şi a Federaţiei Student-Pro, evenimentul de comemorare a celor care au fost soţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Manifestarea a debutat cu slujba de pomenire care s-a ţinut la biserica din Campusul Universităţii. Studenţii din Suceava, Galaţi, Braşov, Bucureşti şi Timişoara, sosiţi la Oradea special pentru acest eveniment, i-au omagiat aşa cum se cuvine pe regretaţii artişti. Programul memorial a continuat apoi la Teatrul Arcadia, cu un spectacol care a cuprins în imagini foto şi video viaţa artistică a soţilor Teodorovici. S-au cântat melodii din repertoriul celor doi artişti dispăruţi prea repede dintre noi, s-au recitat poezii şi au avut loc proiecţii de filme. "Ion şi Doina Aldea Teodorovici au fost şi continuă să fie, prin valoarea muzicii şi credinţei în puterea versului, glasul naţiunii noastre. Prin intermediul acestor doi mesageri, românii de pe ambele maluri ale Prutului au cunoscut aceleaşi valori: dragostea de neam, ţară şi grai", a ţinut să puncteze unul dintre organizatorii evenimentului comemorativ, liderul ASEB, Anatol Cojocari. Manifestarea a fost cu atât mai emoţionantă, pentru că în mijlocul studenţilor s-a aflat chiar fiul cuplului de artişti Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Cristofor.
Soţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România, iar imediat după revoluţie cei doi au început activ propaganda pentru unire prin readucerea acasă a limbii române dincolo de Prut. Artiştii au fost primii care, după revoluţia din decembrie 1989, au cântat despre limba română şi despre Mihai Eminescu.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, soţii Teodorovici şi-au găsit sfârşitul în mod tragic, maşina în care se deplasau spre Chişinău intrând într-un copac, în apropierea localităţii Coşoreni...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.