Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie. Ziua dezrobirii romilor a fost marcată, ieri, pentru prima oară la Oradea, printr-un amplu eveniment organizat de Fundația People to People, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj-Napoca.

 

În calitate de organizator, Nicolae Gal, președintele Fundației People to People din Oradea, a deschis manifestarea, adresând un cuvânt de bun venit celor prezenți.

A luat, apoi, cuvântul Ligia Mirișan, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, care și-a manifestat bucuria de a găzdui acest eveniment.

„Este un moment foarte important pentru comunitatea dvs. Vă doresc să petreceți o zi minunată aici, la Biblioteca Județeană, și să reveniți, cu drag, și cu alte ocazii, la activitățile care ne unesc și ne fac mai buni prin intermediul cărții”, a spus Ligia Mirișan.

Mircea Jacan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, a subliniat faptul că instituția pe care o conduce se ocupă, în primul rând, de cultura tradițională, inclusiv de cea a minorității rome, care este „o sursă permanentă de bogăție, prin diversitatea ei”.

Evenimentul de la Bibliotecă a constituit un prilej de aniversare a Zilei Dezrobirii Romilor, precum și o ocazie de a dezbate într-un mod interactiv despre sclavia romilor și efectele ei de-a lungul anilor în comunitățile de romi, despre sclavia afro-americană comparativ cu sclavia romilor și despre sclavia modernă ca efect a lipsei de educație în rândul persoanelor vulnerabile.

În prima parte a seminarului au fost prezentate date istorice referitoare la evenimentele care au dus la dezrobirea romilor sau ultima categorie de romi care a fost dezrobită pe teritoriul țării noastre. Invitatul special al evenimentului a fost Ronnie Matthew Harris, din Statele Unite ale Americii, de la care participanții au aflat detalii interesante despre sclavia afro-americană comparativ cu sclavia romilor. Prezența domniei sale la Oradea a fost facilitată de Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj-Napoca, reprezentat la eveniment de Claudia Macaria. De asemenea, în cadrul seminarului, au mai luat cuvântul: prof. Alina Buzle, de la Liceul Teoretic „Constantin Şerban”' din Aleşd („Istoria romilor în date”), comisar Gheorghe Ungur și Andreea Pontoș, coordonatoarea programului de asistență pentru supraviețuitorii traficului de persoane la Fundația People to People („Sclavia modernă - fața ascunsă a traficului de persoane”), precum și prof. Ionel Cordovan, inspector în cadrul Direcţiei Minorităţi - Ministerul Educaţiei Naţionale.

La eveniment s-a discutat și despre măsurile de prevenire a sclaviei moderne, iar ca posibile soluții, s-a pus accent pe educația tuturor persoanelor care provin din medii defavorizate, pe reprezentarea romilor în structurile de conducere de la nivel local, județean și național cu sprijinul și implicarea instituțiilor locale.

„E un eveniment de sărbătoare: 162 de ani de la dezrobirea romilor din Principatele Române. Poate că ar fi important de văzut unde se află populația romă astăzi și care sunt problemele cu care se confruntă? Aceste probleme nu pot fi soluționate decât căutând explicații în istorie, în obiceiuri, în tradiții, întrucât cauzele sunt multiple. Putem vorbi astăzi și despre o robie modernă, care se regăsește nu numai în rândul populației rome, ci și în rândul celorlalte categorii sociale, sau chiar profesionale, despre care cei prezenți au avut ocazia să afle de la invitatul din Statele Unite”, ne-a declarat prof. Ionel Cordovan.

Ziua de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data la care a fost eliberată din sclavie ultima categorie de robi ce aparținea proprietarilor particulari. Dezrobirea romilor a fost promulgată prin „Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc” de către domnitorul Barbu Știrbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, la 11 martie 2011, data de 20 februarie a fost declarată oficial Ziua dezrobirii romilor din România.