După ce, în urmă cu câteva săptămâni, trei leoaice şi-au găsit o casă nouă la Drakenstein Park, în Africa de Sud, ieri, alte 13 feline au părăsit Grădina Zoologică din Oradea pentru Parcul Natural Yorkshire, din Doncaster, Marea Britanie. În cursul zilei de ieri, fiecare din cei 13 lei orădeni a fost izolat în câte o boxă specială, îmbarcaţi toţi într-un TIR şi transportaţi la Aeroportul din Budapesta. De aici, azi, animalele vor fi urcate într-un avion şi vor decola spre Anglia. Întreaga operaţiune se ridică la aproape 100.000 euro, iar o echipă de jurnalişti de la BBC a filmat pas cu pas toate procedurile care s-au impus pentru transportul animalelor.

 

Până în urmă cu câteva săptămâni, Grădina Zoologică de la Oradea se putea lăuda cu cei 18 lei pe care i-a crescut cu multă greutate încă de la naşterea lor. După intervenţia de ieri, la Oradea au mai rămas doar doi lei, o femelă şi un mascul, 13 feline luând calea aerului către Parcul Natural Yorkshire, din Doncaster, Anglia, după ce alte trei leoaice au fost duse în Africa de Sud în urmă cu câteva săptămâni. În timp ce la Oradea toţi cei 13 lei aveau la dispoziţie 100 mp, la noua lor casă vor beneficia de o suprafaţă de 10 hectare. Acţiunea de relocare a felinelor a presupus o activitate intensă, au fost realizate boxe speciale pentru transport, au fost adunate fonduri şi au fost aduşi la Oradea 10 specialişti în astfel de operaţiuni. Acţiunea este privită drept cea mai mare operaţiune de transport de acest fel.

 

 

 

Somn uşor, vise plăcute!

Un al lucru inedit este faptul că cel mai bătrân leu din Europa, Johnny senior, în vârstă de 27 de ani, va trăi de acum în Anglia. Pentru ca leii să poată fi mutaţi din cuştile lor în boxe, s-a recurs la două metode. În primul caz, unele dintre animale au fost înfometate timp de două zile, după care cu o bucată de carne au fost atraşi în boxe. Această metodă a fost aplicată în cazul lui Johnny, care era multe prea bătrân pentru a fi anesteziat. În restul cazurilor, s-a recurs la anestezierea leilor cu tranchilizate folosindu-se pistoale speciale pe bază de aer comprimat. "Tranchilizantul îşi face efectul în aproximativ 15-20 de minute şi dispare în aproximativ o oră şi jumătate, două ore. Pe durata transportului cu avionul animalele vor fi treze", a precizat medicul veterinar Silviu Bogdan, reprezentatul organizaţiei SOS Zoo, participant la operaţiune. După ce animalele au fost adormite, angajaţii Grădinii Zoologice le-au scos afară, fiind prelucrate de către medicii englezi. Aceştia le-au făcut câte un control medical, li s-au luat probele de sânge, le-au fost verificate ghearele, li s-a controlat dantura şi ritmul cardiac. Totodată, specialiştii englezi au profitat de acest moment şi au le-au microcipat subcutanat în zona scapulară pe fiecare dintre animalele sedate. Animalele au fost cu toate urcate într-un TIR şi în cursul serii de ieri au pornit spre Budapesta. În cursul dimineţii de astăzi, leii vor fi îmbarcaţi într-un compartiment sanitar al unui avion şi vor decola spre noua lor casă.

 

Patria ubi bene

Pe cele 13 feline, cu vârsa cuprinsă între 8 luni şi 27 de ani, îi aşteaptă în Doncaster, Anglia, un spaţiu de 10 hectare, în condiţiile în care la Oradea aveau doar 100 mp. Transportul, care se ridică la 60.000 euro, a fost suportat de compania aeriană Jet2, restul banilor au fost asiguraţi prin intermediul SOS Zoo. Operaţiunea a fost în întregime filmată de o echipă a postului de televiziune BBC, care va prezenta un documentar despre leii orădeni în data de 22 februarie. De asemenea, la Oradea s-a mai aflat şi o echipă formată din John Minion, administratorul Parcului Yorkshire, doi medici, asistenţi şi personalul care s-a ocupat de transportul în siguranţă al leilor. Despărţirea angajaţilor Zoo Oradea de lei a fost tristă, animalele urmând ca de Sărbătorile Pascale să fie vizitate de o parte a foştilor îngrijitori.