Cu fiecare zi în care se aproprie de finalizare, Giraţia Turbo trezeşte tot mai multe nemulţumiri. Vocile care şi-au exprimat dezacordul faţă de această giraţie miraculoasă încep să se audă din toate părţile, de la şoferi sau ecologişti la cei care aveau în zonă câte o afacere. Din păcate, nici pietonii nu par să mai aibă drepturi în zonă. Trecerea de pietoni de pe Podul Dacia a fost desfiinţată. De-a lungul podului au fost montate bare de metal care să împiedice tentativele de trecere a pietonilor. Riveranii sunt astfel nevoiţi să facă un ocol semnificativ pentru a trece de pe o parte pe alta, mai ales că persoanele în vârstă sau mamele cu copii nu pot să folosească trecerea subterană de la Biserica Sfântul Gheorge.

Dacă la demararea lucrărilor de la Giraţia Turbo orădenii, în lipsa informaţiilor şi a viziunii, s-au arătat mai rezervaţi în a-şi exprima dezacordul cu privire la această investiţie costisitoare, acum, când lucrările intră în linie dreaptă şi ţinta finală începe să se croiască, nemulţumirile faţă de rezultatul obţinut încep să iasă la lumină.În primul rând, şoferii încep să realizeze că promisiunile de fluidizare a traficului au fost doar vorbe în vânt. Noua geometrie creată are darul de a-i deruta pe conducătorii auto, iar numeroasele insule create în mijlocul drumului nu fac decât să îngreuneze circulaţia în zonă. O risipă de borduri şi ciment, toate acestea contribuind substanţial la creşterea facturilor de plată a lucrărilor. În al doilea rând, sensul ovoidal se întinde pe o suprafaţă atât de mare încât benzile de circulaţie par mult mai înguste decât înainte. În plus, lucrările executate la spaţiile verzi au distrus rădăcinile copacilor, specii valoroase, însă, în acest caz, vocile ecologiştilor nu au mai contat. Din păcate, nici pietonii nu par să mai aibă drepturi în zonă. Trecerea de pietoni de pe Podul Dacia a fost desfiinţată. De-a lungul podului au fost montate bare de metal care să împiedice tentativele de trecere a pietonilor. Riveranii sunt astfel nevoiţi să facă un ocol semnificativ pentru a trece de pe o parte pe alta, mai ales că persoanele în vârstă sau mamele cu copii nu pot să folosească trecerea subterană de la Biserica Sfântul Gheorge. Zeci de locatari nemulţumiţi vor solicita, în scris, Direcţiei Tehnice revenirea la vechea trecere de pietoni, nemulţumiţi de faptul că nu s-a ţinut cont şi de nevoile pietonilor. "Eu reprezint locatarii de la şapte blocuri de pe Averescu, în total 200 de familii, din care 80% sunt pensionari. Mulţi dintre ei foloseau această trecere de pietoni pentru a ajunge la ABC-ul de pe pod", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei nr.10 "Averescu", Ioan Chiba.

Nemulţumiţi sunt şi proprietarii magazinelor din zonă, care cu greu vor putea fi aprovizionate. Mai exact, ABC-ul de pe Podul Dacia s-a trezit "izolat ca într-un grajd". Proprietarii micului magazin se plâng că s-au trezit izolaţi de o bară metalică, care nu le mai permite să se aprovizioneze. Maşinile încărcate cu marfă trebuie să oprească la 100 de metri, pe Aleea Gojdu, şi de acolo agenţii să vină încărcaţi cu marfa în mâini până la magazin. În plus, staţionarea în acest loc nu este permisă, fiind o staţie de autobuz. "Cei de la aprovizionare vin cu lăzile de la 100 de m în braţe. Nu este un lucru uşor să cari lăzile de mezeluri aşa. În plus, cei care îmi aduc pâine erau să fie amendaţi că au staţionat neregulamentar. Am vorbit cu primarul şi i-am cerut să monteze o bară mobilă. Ne-a răspuns că noi, "aştia de la ABC-uri", avem prea multe pretenţii. De când au început lucrările ne-au scăzut vânzările, am concediat doi oameni. Dar am spus că va trece. Din păcate, situaţia nu se va schimba. Oamenii care locuiesc pe Averescu nu mai pot ajunge la noi. Au desfiinţat trecerea de pietoni", a declarat Ana Cosma, proprietara micului ABC. Aceasta a adăugat că firma care îi livra laptele nu mai doreşte să o aprovizioneze, neavând unde staţiona. În aceste condiţii, o nouă familie, ca multe altele, va fi adusă la faliment din cauza politicii promovate de primarul Bolojan.