(Re)deschiderea Ştrandului Ioşia - o promisiune care îngheaţă şi apa geotermală
Dacă iniţial motivul invocat era nevoia efectuării unor reparaţii, acum conducerea RAPAS a motivat faptul că apa în bazin este sub 30 de grade. Un grup de pensionari a reuşit ieri să dovedească faptul că apa în bazin intră cu 45 de grade, iar în Criş returul se deversează după 2 km, la 35 de grade.
Jos laba de pe robinet!
Închiderea singurului bazin cu apă geotermală din Oradea, începând cu data de 15 decembrie, a trezit mânia a sute de pensionari. Nemulţumiţi de faptul că nu au fost consultaţi cu privire la această decizie, un grup de pensionari a redactat mai multe memorii pe care le-a transmis Primăriei Oradea, conducerii RAPAS, prefectului judeţului Bihor etc. "Locuitorii acestei urbe consideră că ştrandul este o oază de sănătate pentru toţi, indiferent de vârstă, şi nu considerăm că e drept şi cinstit ca acesta să fie închis fără consimţământul nostru, mai ales că noi am construit această citadelă de sănătate. Anul trecut ni s-a reproşat că ştrandul nu este rentabil şi tot noi am fost aceia care am propus să ni se fixeze o taxă modică pe care aţi acceptat-o şi o acceptăm şi noi în continuare în sezonul rece. Acum ne trezim că, din data de 15 decembrie a.c., ştrandul va fi închis în vederea reparaţiilor aferente anului 2010, an pentru care încă nu este aprobat bugetul local. Unde-i adevărul adevărat? De ce suntem duşi în eroare? Oare ştrandul ne-a făcut pe noi sau noi am făcut ştrandul? Vă rugăm insistent să analizaţi cazul şi să ne daţi câştig de cauză", se arată în memoriul înregistrat la autorităţile publice pe data de 14 decembrie.
Minciuna are picioare scurte (şi mustaţă)
Pe lângă memoriile depuse, grupul de pensionari s-a prezentat într-o audienţă la primarul Oradiei, care le-a promis că, până la Crăciun, situaţia va fi rezolvată. Din păcate, această bunăvoinţă forţată a primarului a fost doar o simplă strategie menită să mai tempereze revolta pensionarilor orădeni. Confirmarea acestei manipulări a venit zilele trecute prin răspunsul oferit de conducerea RAPAS. "Garderobele şi duşurile interioare sunt în număr foarte mic şi nu există instalaţii de încălzire, conductele de apă sunt amplasate la o adâncime de 30 cm, ceea ce face ca riscul de avarii provocate de îngheţ să fie deosebit de ridicat. În perioada sezonului rece, apa geotermală se utilizează în primul rând pentru încălzirea apartamentelor din zonă. După acest traseu, apa ajunge în ştrandul administrat de RAPAS, la o valoare termică de 40-50 de grade. Din această cauză, în bazin apa are o valoare termică insuficientă... sub 30 de grade. Având în vedere cele menţionate, precum şi valorile termice înregistrate şi prognozate, s-a decis închiderea Ştrandului Ioşia", se arată în comunicatul semnat de directorul tehnic al RAPAS, Bimbo-Szuhai Tibor. Dacă în urmă cu două săptămâni acelaşi director tehnic ne comunica faptul că decizia de închidere a fost determinată de necesitatea efectuării unor lucrări de reparaţii, acum, acelaşi director invocă faptul că nu se poate asigura temperatura optimă din bazin.
Noi umblăm a măsura, florile dalbe
Această explicaţie nu a avut darul să-i liniştească pe pensionarii care au avut încredere în edilul şef că le va rezolva situaţia. Mai mult, ei consideră că au fost păcăliţi. Explicaţia oferită că în bazin apa are mai puţin de 30 de grade poate fi combătută uşor, în condiţiile în care apa care se varsă în Criş, "pentru a încălzi peştii", are 35 de grade, potrivit măsurătorilor făcute de pensionari. Ieri, mai mulţi pensionari, înarmaţi cu un termometru, au urmărit traseul apei geotermale de la ieşirea din punctul termic până la vărsarea în Crişul Repede. Termometrul din interiorul PT Transgex arăta 48 de grade, iar la căminul distribuitor din interiorul Ştrandului Ioşia, care se află la o distanţă de 120 de metri de Punctul Transgex, temperatura apei avea 46 de grade. La cea de a treia măsurătoare, făcută chiar înainte de a intra în bazin, apa avea o temperatură de 45 de grade, lucru constatat inclusiv de către doi dintre angajaţii RAPAS prezenţi la faţa locului. De asemenea, pensionarii orădeni au mers şi mai departe în încercarea de a demonstra că ei au dreptate şi au ajuns să măsoare şi temperatura apei geotermale care se deversează în Criş. Conducta de apă are o lungime de peste 2 km. Aici măsurătorile au arătat că apa care se varsă în Criş are 35 de grade. În aceste condiţii, ar fi exclus ca în bazin apa să aibă sub 30 de grade, chiar şi în condiţiile unor temperaturi exterioare extrem negative...
„I-am pregătit lui Bolojan un loc la noi în bazin"
"Anul trecut a mai fost închis ştrandul, dar, în prag de alegeri, la presiunea pensionarilor, a fost redeschis. De ce acum nu poate fi redeschis în aceleaşi condiţii? Pentru noi, ştrandul nu este un loc de agrement, ci este un loc în care ne întreţinem sănătatea. Ni s-a spus să mergem la Băile Felix, dar să ajungi până acolo trebuie să schimbi trei mijloace de transport, să plăteşti şi intrarea la bazin de 20 lei. La pensiile orădenilor e mult. Brusc, edilii oraşului sunt interesaţi de sănătatea noastră şi vin şi ne spun că temperatura în bazin e prea scăzută şi că putem să răcim. Nimeni nu s-a îmbolnăvit până acum", ne-a declarat Pavel Chişiu. Pentru a demonstra că temperatura în bazin este optimă, reprezentanţii pensionarilor fac edilului oraşului o invitaţie să măsoare temperatura din bazin. "Nu putem accepta explicaţia conducerii RAPAS. Am fost traşi pe sfoară. Îl invităm pe Bolojan să vină să vadă că apa în bazin are peste 30 de grade. Anul trecut, ştrandul a funcţionat în aceleaşi condiţii. Acum de ce nu se poate? Este rea-voinţă din partea conducerii Primăriei", a mai adăugat Pavel Negruţ. Contactat telefonic directorul tehnic al RAPAS şi-a susţinut punctul de vedere motivând că "la -15 grade oricum nu se poate asigura temperatura optimă în bazin. Nu putem deschide ştrandul într-o zi, dacă e cald, iar a doua zi să-l închidem, dacă e mai frig".
Îi reamintim domnului director că şi în Băile Felix piscinele în aer liber sunt alimentate cu apă la temperaturi de 45-48 de grad care pierd cel mult 10 grade în 24 de ore în condiţiile în care nu sunt alimentate permanent, respectiv doar 3-4 grade în condiţiile alimentării continue...
Chiar dacă, în acest an, reprezentanţii pensionarilor nu cred că mai pot intreprinde ceva, ei îşi exprimă speranţa că nu vor trebui să numere cele 120 de zile până la 1 Mai pentru ca edilii orădeni să înţeleagă necesitatea redeschiderii Ştrandului.
Un fraier din Oradea cu ghinion toata lumea are drepturi dar tineri cu salar de 600 in croitorie care stau in chirie ce drepturi are ()
mergeti la vot prostilor meritati sa va minta si dupa 20 de ani
Al cui este ştrandul? Pe banii cui a fost construit? Dacă tot trebuie să aducă venit, de ce stă închis? Oare procentul voturilor obţinute de PNL în Oradea la alegerea de staroste prezidenţial,nu a fost influenţat şi de atitudinea primarului NOSTRU faţă de orădeni şi de dispreţul pe care îl manifestă în continuare faţă de drapelul naţional?
Ma gandesc ca d-l Primar nu este ascultat de subordonati.Ar fi grav.Sefii de departamente(nu toti)isi cam fac de cap,in functie de interese.Dupa cum stiu ,d-l Primar este parolist,daca a promis ca strandul va fi redeschis pana la Craciun inseamna ca sefii RAPAS l-au dus cu vorba.Nu e bine si e pacat