„Mister Bolojan, show me the money!"
Consilierii democrat-liberali orădeni şi liderii locali ai acestui partid contestă oportunitatea realizării unor investiţii aprobate în Consiliul Local Oradea, într-un an de criză. Mai mult, reprezentanţii PD-L acuză conducerea liberală a Primăriei Oradea că nu ştie să administreze judicios sumele cu peste 10% mai mari încasate anul trecut de la contribuabilii orădeni.
Potrivit secretarului general al PD-L Bihor, la aproape doi ani de la preluarea mandatului de către Ilie Bolojan promisiunile făcute în campania electorală din 2008 au rămas numai pe blogul celui care atunci era doar candidat. Matei a amintit lipsa de utilitate a parcării de pe T. Vladimirescu, unde municipalitatea a investit peste 140.000 lei, bani încasaţi fără licitaţie publică de către firma Drumuri Bihor. "Joi, la ora 14.00, erau în parcare şapte autoturisme, vineri, la ora 10.00 - şase, luni, la ora 12.00, opt. Mai mult, parcarea a fost transformată într-un spaţiu de depozitare a autoturismelor care parchează ilegal, aşa că nu ştiu dacă se plătea taxa de parcare măcar pentru o maşină. Nu ştiu în câte zeci de ani îşi va recupera Primăria investiţia", a fost de părere Mircea Matei. În schimb, observă acesta, Primăria este gata să dărâme, câţiva metri mai încolo, imobilul fostei cantine, care este monument istoric, pentru a amenaja o parcare supraetajată. Secretarul PD-L crede că, în loc să demolăm acest spaţiu, ar fi mai bine să mutăm aici ghişeul unic cu public pe care Bolojan visează să-l amenajeze în viitoarea piramidă de sticlă proiectată în curtea interioară a Primăriei Oradea. Noul proiect aprobat de majoritatea consilierilor municipali vizează cheltuirea a 3,5 milioane lei pentru realizarea unei tejghele pentru 34 de funcţionari şi 50 de locuri de aşteptare, dar şi pentru o sală de consumaţie. "Toate aceste amenajări pot fi adăpostite şi în clădirea fostei cantine. Nu se cade ca într-un an de criză să ceri luminatoare în formă de piramidă", a mai arătat Matei. O altă investiţie contestată este amenajarea sensului giratoriu de la Centrul Civic, investiţie care se ridică la 7,7 milioane lei. Liderul PD-L crede că, indiferent ce s-ar face aici, e greu de crezut că, în orele de vârf, fluidizarea traficului rutier ar fi spectaculos. Cumulate, cele două obiective s-ar ridica la 10 milioane lei, bani care reprezintă subvenţia pe care Consiliul Local Oradea putea să o suporte pentru energia termică, astfel ca cetăţenii să fie scutiţi de majorarea cu 14% propusă de aleşii locali. Matei a cerut primarului Oradiei, în condiţiile în care încasările din taxe şi impozite ale orădenilor au crescut cu 10%, să dea socoteală pe ce a cheltuit aceste sume. "Aş dori ca domnul Bolojan să ne precizeze ce a făcut cu banii încasaţi anul trecut, în condiţiile în care s-au colectat sume mai mari cu 10%. Parafrazând un film, aş putea să spun "Mister Bolojan, show me the money!"", a conchis Mircea Matei.
Criticile democrat-liberalilor nu se opresc aici, ele au vizat şi structurile subordonate Primăriei, cum ar fi RAPAS. Consilierul local Dorin Corcheş condamnă politica de angajări a conducerii RAPAS, fără concurs şi fără a se respecta legislaţia în vigoare. Numai în ultimul an, odată cu venirea noii conduceri, au fost angajate peste 30 de persoane. S-a dublat numărul şefilor de piaţă, al juriştilor, al economiştilor, al secretarelor etc. Mai mult, RAPAS şi-a angajat şi un psiholog. În plus, salariile acestora nu sunt de neglijat: un şef de piaţă încasează între 1.400 şi 1.800 de lei, juriştii au salarii de 2.000 şi 1.400 de lei, iar psihologul - 1.400 de lei. Acum conducerea RAPS se vede nevoită să facă concedieri; din păcate, cei vizaţi nu sunt noii angajaţi, ci cei mai vechi.
Domnule Corches o mica corectie : peste 70 (70!)persoane ! Multumim !