"Armistiţiu" la Băiţa - Minerii au fost asiguraţi că îşi vor primi salariile restante
În urma întâlnirii care a avut loc ieri dimineaţă între conducerea administrativă a firmei S.C. Mineral Mining şi angajaţi săi, administratorul suedez al societăţii le-a promis minerilor că până la sfârşitul săptămânii îşi vor primi salariile restante. Totuşi, salariaţii vor rămâne în concediu de odihnă până la 1 martie a.c., iar în cazul în care nu se vor găsi soluţii imediate pentru reluarea activităţii, aceştia urmează să fie trimişi în şomaj tehnic, până la rezolvarea definitivă a problemei, care, conform directorului general al societăţii, Dorel Jude, se speră să fie cât mai repede.
Liderul sindical al Societăţii Mineral Mining, Alexandru Iştoc, a declarat că, în urma negocierilor purtate de prefectul judeţului, Gavrilă Ghilea, administratorul suedez al societăţii Mineral Mining a transmis o adresă potrivit căreia până vineri va vira în contul firmei suma necesară pentru plata salariilor restante. "Muncitorii au plecat acasă, oficial suntem în concediu şi ne vom reîntâlni vineri, la sediul firmei. În urma discuţiilor pe care domnul prefect le-a purtat cu administratorul suedez al Mineral Mining, acesta a transmis o adresă la sediul firmei în care ne-a anunţat că până vineri, 26 februarie, ne va vira salariile. Dacă nu, protestul se va relua", a spus Iştoc. De cealaltă parte, directorul general, Dorel Jude, a precizat că nu s-a pus niciodată problema închiderii minei şi nici a disponibilizării salariaţilor. "Investitorii suedezi au deblocat în această dimineaţă (n.r. - ieri) suma necesară pentru plata energiei electrice şi a salariilor, ce se ridică la 225.000 de euro. Toţi salariaţii sunt în concediu de odihnă până la 1 martie a.c., ei urmând să-şi primească retribuţiile lunare restante cel mai probabil vineri sau cel târziu luni, 1 martie", a precizat Jude. Acesta a mai adăugat că în câteva zile se va face o analiza a situaţiei firmei, în vederea reluării activităţii, cât mai repede, dar nu a ascuns nici faptul că este posbil ca de la 1 martie salariaţii să fie trimişi în şomaj tehnic până la rezolvarea definitivă a problemelor, care, se pare, sunt legate de găsirea unor firme interesate de achiziţionarea minereului extras de la mina Băiţa. "Nu a existat niciun moment intenţia de a închide mina", a subliniat directorul general al exploatării miniere. În toată această perioadă serviciile de securitate a minei, a uzinei de preparare şi paza obiectivelor de siguranţă vor fi asigurate în permanenţă. În altă ordine de idei, Alexandru Iştoc a dorit să aducă mulţimiri celor care i-au ajutat în această perioadă grea, dar, din punct de vedere al ortacilor, conflictul de muncă rămâne în continuare deschis până la rezolvarea tuturor doleanţelor minerilor, pentru că ei nu au renunţat nici la procesul pe care l-au intentat firmei la care lucrează. "Nu aşteptăm mila nimănui. Am muncit cinstit şi dorim să primim banii pentru munca noastră. Fiecare dintre noi are o familie de întreţinut", a spus minerul Doru Filip.
Într-o scrisoare adresată prefectului de Bihor, administratorul suedez Per Goran Carlsson a salutat şi a apreciat eforturile întreprinse de autorităţile judeţene pentru soluţionarea problemei, dar, în acelaşi timp, i-a cerut un sfat şi intervenţia prefectului Gavrilă Ghilea pentru a pregăti o întâlnire a investitorului suedez cu factori de decizie din Guvernul României, în vederea clarificării unor probleme de proprietate pe care le întâmpină firma pe care o administrează.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.