Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea dăunătorului viermele prunelor (Cydia funebrana) generaţia II la prun. 

 

Pagubele produse de viermele prunelor sunt mari, putând ajunge până la 80% din recoltă. Larvele generației 2 sapă galerii în jurul sâmburelui şi consumă pulpa. Fructele se coc prematur, se stafidesc, iar unele prezintă dopuri gomoase ce astupă galeria. Se mai combat: afide, defoliatoare, monilioza, ciuruirea, pătarea roșie.

Efectuați tratamentul folosind unul din amestecurile:

1. Laser 240 SC – 0,6 l/ha + Folicur Solo – 0,75 l/ha sau

2. Deltagri – 0,3 l/ha + Signum – 0,5 kg/ha sau

3. Coragen – 100 ml/ha + Captan 80 WDG – 1,5 kg/ha.

Se mai pot utiliza şi alte produse de protecția plantelor, omologate în România.

Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 8–12 iulie. Tratamentul se va repeta peste 10-14 zile, utilizând un alt amestec din cele mai sus menționate.

O măsură importanta utilizată la prevenirea și reducerea rezervei biologice a dăunătorului este adunarea fructelor căzute prematur de sub coroana pomilor şi îndepărtarea acestora.

Se va respecta cu strictețe timpul de pauză înscris pe ambalaj după utilizarea  fiecarui produs utilizat.

La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produselor. Se va respecta cu strictețe timpul de pauză înscris pe ambalaj, după utilizarea fiecărui produs. De asemenea, se vor verifica cu mare atenție recomandările privind compatibilitatea produselor atunci când urmează să se facă amestecuri de produse de protecția plantelor. După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluția rezultată golindu-se în rezervorul mașinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse pentru protecția plantelor, norme de protecție și securitatea muncii, protecția albinelor și a animalelor, în conformitate cu legislația în vigoare, se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.