Orădenii care vor să contribuie la schimbarea înfățișării cartierului lor sau la îmbunătățirea condițiilor din zona în care locuiesc sunt aşteptaţi să acceseze https://activ.oradea.ro/login și să voteze unul din cele 41 de proiecte validate în cadrul  noii sesiuni a programului de bugetare participativă, derulat de Primăria Oradea.

 

Etapa de vot online a început în 18 septembrie şi se va încheia în data de 27 noiembrie. Votarea se face în două etape: online, prin intermediul platformei activ.oradea.ro și la întâlnirile organizate în cartiere și companii din Oradea. Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de facebook. O persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate în cartiere, de fiecare dată un singur proiect.

Bugetul total al programului este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Selecția proiectelor se va face în funcție de numărul de voturi obținute prin platforma online și la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei.

Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului și va fi realizată prin cumularea voturilor online și a voturilor exprimate în cadrul acestor întâlniri. Astfel, proiectele vor fi ierarhizate în funcție de numărul de voturi

De la debutul programului de bugetare participativă și până în prezent, în cele trei sesiuni, respectiv 2017, 2018 și 2022, un număr de 37 de proiecte propuse de către orădeni au fost selectate pentru a primi finanțare de la bugetul local.

Dintre acestea au fost finalizate: Digitalizare la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”; Amenajare pistă de alergare din tartan în parcul Salca; Amenajare parc destinat (și) copiilor cu dizabilități în Ioșia; Sala Multifuncțională la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea; Modernizare Piața Tineretului din Velența; Bike-sharing; coridor verde în Cartierul Grigorescu; Iluminarea LED a trecerilor de pietoni nesemaforizate; Amenajare parc și spații publice în Cartierul Tineretului; Extinderea accesului pe Malul Crișului: Silvaș – Făcliei, proiectul Digital Oradea.

„La acestea se va adăuga și proiectul „Amplasare radare de indicare a vitezei fixe pe B-dul Nufărul, Cantemir, Ștefan cel Mare, Dacia”, aflat momentan în implementare. Două din aceste radare de indicare a vitezei au fost montate deja, în aceste zile, în zona intersecției străzilor Nufărul cu Morii, urmând ca încă două să fie montate, în cursul săptămânii, în zona intersecției str. Sextil Pușcariu cu Cantemir”, precizează Primăria Oradea.