Ziua Orașului Oradea va fi marcată în acest an printr-o Ședință festivă a Consiliului local Oradea, care, în acest an al Centenarului, se va desfășura la Casa memorială Aurel Lazăr. Ședința va fi urmată de o serie de manifestări comemorative, de un concert folcloric, dar și de un recital de pian și vioară.

Începând cu anul 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului Oradea, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, când, la Oradea, în casa dr. Aurel Lazăr, s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document a fost citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, și 12 octombrie 1944 - ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

Programul manifestărilor organizate în acest an pentru a marca data de 12 octombrie va debuta cu Ședința festivă a Consiliului local Oradea, care, în mod extraordinar, se va desfășura în Casa memorială Aurel Lazăr, începând cu ora 14.00. Municipalitatea a luat această decizie pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la semnarea Declarației de Independență. În cadrul ședinței, alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului vor fi rostite de către primarul Ilie Bolojan și Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. După încheierea ședinței festive, cei prezenți se vor deplasa la statuia lui Aurel Lazăr, unde vor fi depuse coroane, jerbe și buchete de flori. Festivitatea se va încheia cu defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului, după care oficialitățile se vor deplasa în alai la statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii, unde va fi oficiat un Te Deum de către preotul militar al Garnizoanei Oradea. De asemenea, vor rosti alocuțiuni primarul Oradiei și un istoric, după care vor avea loc depuneri de coroane, jerbe și flori la statuia lui Mihai Viteazul.

Festivitatea se va încheia cu o paradă militară, realizată cu personalul și tehnica din dotare din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane. Parada este programată să înceapă la ora 16.40, în Piața Unirii.

După încheierea paradei militare, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii, va avea loc un concert folcloric extraordinar, în cadrul căruia vor urca pe scenă artiști consacrați precum: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Ionuț Fulea.  Alături de ei, vor evolua dansatorii și interpreții Ansamblului Profesionist Crișana.

Tot, vineri, 12 octombrie, de la ora 20.00, la Teatrul de Stat Regina Maria, Alexandru Tomescu și Mircea Sînziana, cu o vioară Stradivarius, vor susține un recital de pian și vioară. Prețul biletelor este de 10 lei, iar acestea vor fi puse în vânzare începând de azi, 10 octombrie, la casieria Teatrului.