Situaţia de la Aeroport - Conducerea CJ Bihor, vinovată
Săptămâna trecută, Tarom a anunţat că renunţă la cursele spre Barcelona şi Milano care urmau să fie operate de pe Aeroportul din Oradea. Primarul Ilie Bolojan consideră că vina aparţine conducerii Consiliului Judeţean, pe care o acuză de lipsă de preocupare pentru operarea aeroportului.
În plus, edilul orădean susţine că CJ a numit în Consiliul de Administraţie al aeroportului oameni nepricepuţi în acest domeniu. Bolojan propune, din nou, conducerii CJ să coopteze municipalitatea în administrarea aeroportului.
Primarul Oradiei a lansat, ieri, acuzaţii la adresa conducerii CJ Bihor şi a membrilor Consiliului de Administraţie a Aeroportului Oradea pentru rămânerea fără curse externe şi reducerea numărului de curse spre Bucureşti. „Practic, în acest an nu vom avea curse externe de pe acest aeroport”, susţine Ilie Bolojan, adăugând că această situaţie afectează dezvoltarea judeţului Bihor şi a municipiului de pe Crişul Repede. „Conectivitatea este esenţială pentru dezvoltare. Ca impact asupra judeţului Bihor, dar mai ales asupra municipiului Oradea, efectul este similar celui din 2004 când în Oradea nu se dezvoltau parcuri industriale. Dacă Oradea ar fi avut parcul de pe Şoseaua Borşului cu cinci ani înainte, altfel ar fi fost astăzi nivelul de salarizare şi nivelul de complexitate tehnologică”, susţine primarul Oradiei. Printre efectele anulării curselor externe, acesta a amintit scăderea interesului investitorilor pentru Oradea, reducerea cifrei de afaceri pentru hoteluri, restaurante, cafenele, taxi, iar bihorenii vor trebui să se deplaseze spre aeoporturile din Debreţin, Cluj sau Timişoara. „Această situaţie este responsabilitatea conducerii CJ”, acuză Bolojan, care susţine că, pentru remedierea situaţiei „trebuie eliminate câteva probleme majore”. O astfel de problemă majoră este considerată a fi actuala conducere a Aeroportului. Mai exact, primarul susţine că în Consiliul de Administraţie CJ Bihor a numit oameni care „nu au nicio abilitate în acest domeniu”, aceştia având meserii din cele mai diverse: un fost jurnalist, un contabil de la Palatul Copiilor, un topograf, un consilier juridic la o firmă din Aleşd, un agent de asigurări, un angajat la Îmbunătăţiri funciare şi un economist. „Într-o zonă cu concurenţă foarte dură, căci Aeroportul este ca o companie concurentă pe pieţe globale, nu poţi să pui nişte oameni care nu au habar de domeniul acela”, susţine primarul, care menţionează că din membrii CA trei sunt oamenii UDMR, alţi trei fiind ai PSD şi ALDE. Tot primarul acuză faptul membrii CA şi-au aprobat bonusuri în valoare totală de 132.000 lei. El propune ca în CA să fie un reprezentant al marilor investitori, unul al celor mai importanţi hotelieri, dar şi un reprezentant al Primăriei Oradea. Pe de altă parte, primarul Oradiei acuză lipsa de preocupare a conducerii CJ Bihor pentru operarea şi dezvoltarea aeroportului. În plus, primarul susţine că operatorii aerieni sunt nemulţumiţi de „stilul de gură spartă” a conducerii judeţului, care ar fi divulgat discuţiile purtate înainte de încheierea negocierilor.
Primarul Oradiei a reluat problema tarifelor parcaticate de aeroport, susţinând, din nou, că administraţia judeţeană ar fi trebuit să vină cu tarife foarte mici şi cu subvenţii pentru curse până când acestea ar fi devenit profitabile, astfel încât aeroportul să fie atractiv pentru companiile aeriene. La final, primarul Ilie Bolojan a lansat un apel către preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor („având în vedere că aeroportul a fost înfiat şi e în curtea UDMR”), propunându-i să discute pentru a găsi soluţii comune pentru problema aeroportului, recomandându-i să schimbe Consiliul de Administraţie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.