După ce au „explicat” în acest an taina popularei competiții „ Fă sport indiferent de vârstă... și de kilograme”- care se desfășoară de 12 ani, fără întrerupere, în județul Bihor, și nu numai - pe două terenuri comunale, „presarii” au poposit într-un centru sportiv cu mare greutate din județ, datorită invitației primarului orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, de a juca pe arena locală, una cu ani grei în istoria fotbalului românesc.

Echipa Presa Bihoreană și prietenii au dat curs, cu multă plăcere, invitației primarului orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, de a disputa un meci - în cadrul acțiunii „Fă sport indiferent de vârstă... și de kilograme” - sub Apuseni, mai precis la Ștei, un oraș care a „demonstrat” de-a lungul anilor că în această superbă zonă au evoluat jucători care și-au pus „amprenta” pe fotbalul județean și chiar național. Într-adevăr, de la Ștei, au pornit înspre alte „zări” a fotbalului național mulți jucători care au „călcat” pe dreptunghiul verde până inclusiv pe prima scenă a fotbalului românesc. Nu ar fi corect să amintim doar câteva nume și să „uităm” altele, așa că nu vom nominaliza pe cineva aparte.

Start de partidă cu o „minge”... inedită!

Multe evenimente deosebite s-au derulat pe parcursul meciurilor disputate în cadrul acțiunilor derulate de „presari”, însă la Ștei au avut parte de o surpriză deosebită la ora startului de meci, 20.00, prin prisma faptului că lovitura de începere a fost oficiată cu o „minge” inedită, dar originală, de fapt... un pepene verde (lubeniță). Prezent la Ștei, în ziua meciului, „pepenarul” Stelică Pescaru, originar din Vrata, județul Mehedinți, care comercializează pepene verde și galben în piața din Ștei de 20 de ani, a făcut o surpriză mai mult decât interesantă punând la centrul terenului un pepene verde pe post de minge, iar lovitura de începere s-a dovedit a fi una în premieră, dar mai ales „gustată” și apreciată pe parcursul meciului în pauzele de „hidratare”, împreună cu alte „mingi”... oficiale.

Șteienii, o selecționată... echilibrată!

Bun cunosător, dar și practicant al sportului rege, gazda acestui meci, Iulian Balaj, a convocat doi antrenori pentru a face selecția trupei din Ștei, însă, cu siguranță, în culise a fost ochiul magic pentru a pregăti sistemul de joc. Bun cunoscător al adversarilor cu care a fost coleg de echipă, în trecutul nu prea îndepărtat, Iulian Balaj a știut să aplice o strategie care s-a dovedit a fi una echilibrată pe durata meciului, fapt reliefat, la final, și pe tabela de marcaj prin egalitatea, 5-5 (3-2), consemnată. Meciul, jucat în formula 8+1, pe durata a două reprize a câte 35 de minute fiecare,  s-a disputat pe un gazon cu iarbă naturală pe care ar fi invidioase și echipele din prima ligă, fapt pentru care cei care se ocupă de întreținerea acestuia merită din plin toate felictările. Experimentatul portar Raul Fofiu, încă activ, a fost mereu la post, în timp ce Sorin Nica, Dan Mut, Daniel Stan, Florin Raț, Radu Chirodea, au fost compacți în permanență, în timp ce linia defensivă, una de fier, compusă din Daniel Dumuța, Crăciun Pele, Dănuț Pașca, a fost bine dirijată de „Marele Blond”, Marius Junc. Dispecerul șteienilor a fost Sandu Balaj, în timp ce veșnicul tânăr Voicu Popa a înscris două goluri, iar voleibalistul Marius Cioară, viceprimarul orașului Ștei, nu a plutit suficient peste adversar pentru a înscrie, copiat fiind de Dănuț Pașca, vicepreședintele clubului șteian. Inspirația convocării vitezistului Alin Fofiu a fost benefică, deoarece acesta, pe lângă golul înscris, a avut multe alte realizări. Plin de eleganță, dezinvoltură, dar mai ales claritate în joc, s-a dovedit a fi Iulian Balaj - fost jucător cu multe meciuri disputate pe prima scenă a țării, mai apoi arbitru și observator - care, practic, și-a pus amprenta pe acest joc, unul jucat într-un ritm destul de alert, dar mai ales într-o deplină sportivitate.

„Presarii” au făcut o figură frumoasă

Echipați la patru ace în această partidă, dar și sosiți în timp regulamentar la stadion, „presarii” au realizat un meci extraordinar în care noul portar, Ionuț Cergheș, a făcut minuni în poartă, ca și localnicul Mihai Zamfir, revenit printre foștii colegi, care au mai primit o mână de ajutor de la un alt fost coleg de breaslă, Gabriel Matica. În nota obișnuită, adică foarte bine, au evoluat „ajefiștii” Radu Bitea, Gheorghe „Ratinio” Rusu, George Morgovan, în timp ce sprijinul dat de căbeșteni a fost unul substanțial, cu Ionel Goina, Raul Lasc și mezinul echipei, de doar 11 ani, Ionuț Cergheș jr. în prim-plan. Oaspeții și-au întărit lotul cu „chirurgul” Dorin Boca, fapt ce a contat foarte mult, deoarece acesta, pe lângă „operațiile” reușite, a avut și o „intervenție” clasică asupra „Marelui Blond” care a apreciat din plin calitatea serviciilor”. Nouarul de serviciu, Teo Biriș, nu a reușit să puncteze, în timp decarul Horia Buz a creat multă panică în rândul adversarilor, fapt cauzat de suprafața impecabilă de joc, care i-a convenit de minune. Șteianul Ionel Totino Popa, golgheterul all-time al „presarilor”, nu și-a cruțat adversarii, perforându-i de trei ori, dar și reușind golul meciului, cu o lovitură înșelătoare de cap, ce a poposit în vinclu.

Selecționata Ștei: Raul Fofiu - Marius Junc, Daniel Dumuța, Crăciun Pele, Sorin Nica, Dan Muț, Florin Raț, Radu Chirodea, Iulian Balaj (1 gol), Alin Fofiu (1), Daniel Stan (1), Voicu Popa (2), Sandu Balaj, Marius Cioară, Dănuț Pașca.

Antrenori: Ovdiu Staniște și Voicu Burta.

Presa Bihoreană: Ionuț Cergheș - Gabriel Matica, Mihai Zamfir, Radu Bitea, George Morgovan, Gheorghe „Ratinio” Rusu, Raul Lasc (1), Ionuț Cergheș jr. (1), Ionel Goina, Teo Biriș, Dorin Boca, Horia Buz, Ionel „Totino” Popa (3).

Antrenor: Ionel Pantea.

Observator special: Stelică Pescaru, Vrata, județul Mehedinți.