Federația Română de Fotbal (FRF) a demarat, la nivel național, o campanie pentru promovarea competiției Cupa României, iar județul Bihor nu putea fi ocolit, ci, din contră, trei au fost locațiile unde delegația federației a poposit - Aleșd, Oradea, Ștei – deoarece, de-a lungul anilor, echipele din aceste orașe au făcut o figură frumoasă în competița KO.

La finalul săptămânii trecute, o delegație din cadrul FRF, compusă din directorul de comunicare-management Gabriel Berceanu, însoțit de Andrei Sârbu și Cristian Dangeorge, a ajuns la poalele Munților Apuseni, mai precis în orașul Ștei, cunoscut de-a lungul anilor pe harta sportului național datorită celor două echipe de fotbal, Minerul și Oțelul, cu bune rezultate în Divizia C (Liga a III-a acum), dar și prin participarea la cea mai populară competiție, Cupa României, una care de la startul primei ediții, 1933-1934, a „atras” ca un magnet micile grupări în speranța producerii unei surprize, iar timpul a dovedit acest fapt. Specialista competiției KO este Rapid București, cu 13 trofee câștigate, dar și prezentă în alte 6 finale, printre care una de „neuitat” în compania mult mai modestei Arieșul Turda, în fața căreia a pierdut, în ediția 1960-1961, confirmând cum nu se poate mai bine că echipele, așa zise mici, pot furniza oricând marea surpriză. Pentru amatorii de statistică menționăm aspectul că Rapid București a câștigat de 6 ori consecutiv Cupa României, în perioada 1936-1942, performanță încă neegalată până acum.

Șteienii, la înălțime

Delegația FRF, însoțită de Radu Bitea și Petru Boroș, președintele, respectiv secretarul AJF Bihor, a fost primită la sediul primăriei orașului Ștei de către Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, și Dorin Boca, consilier județean, împreună cu Voicu Popa, președintele CSO Ștei, dar și de Ovidiu Staniște, fost președinte la Oțelul Ștei. Un nume care nu mai necesită prea multe comentarii a fost cel al vășcăuanului Sandu Boc, fost component al naționalei de fotbal a României, fost vicepreședinte a Ligii Profesioniste de Fotbal, jucătorul care a ridicat deasupra capului de două ori Cupa României, cu două echipe diferite, Rapid București și Petrolul Ploiești. Evident, la Ștei discuțiile delgației FRF  au avut cadrul propice, deoarece primarul Iulian Balaj este „pe felie” cu acest fenomen, ținând cont că a activat ca jucător de fotbal până la 37 de ani, chiar și în prima divizie a țării, la Jiul Petroșani, dar și ca arbitru și observator în cadrul FRF. Așadar, s-au evocat câteva date din istoria fotbalului șteian, în care primarul Iulian Balaj s-a dovedit a fi o adevărată enciclopedie vie, punctând cele mai importante momente, dar și afirmând aspectul că în urbe în ultimii ani s-au pus bazele sportului juvenil, la mai multe discipline sportive – cum ar fi fotbal, volei, tenis de câmp, arte marțiale – iar rezultatele nu au întârziat să apară, printre care amintim doar câteva: echipa de fotbal juniori A1 de la CSO Ștei a participat la faza finală pe țară ocupând locul patru; echipele de volei de la CSȘ „Avram Iancu” Ștei, la două categorii de vârstă, au obținut medaliile de bronz la nivel național.

Au dat „piept” cu cei din prima ligă

Pe lângă faptul că cele două echipe șteiene, Minerul și Oțelul, au avut bune rezultate în cadrul Diviziei C, de multe ori cochetând cu podiumul, ele au fost și protagonistele unor meciuri echilibrate disputate în cadrul Cupei României. Minerul (într-o perioadă de glorie cu Sandu Balaj, Crăciun Pele, Florin Galea, Marius Hațag, ca să enumerăm doar câțiva)  a reușit să învingă echipa fanion a județului nostru, pe FC Bihor, însă nu a reușit surpriza cu Poli Timișoara, de care a fost învinsă, ratând un meci cu o prim divizionară în ediția 1993-1994. În schimb, concitadina Oțelul a atins faza „16-imilor” în ediția 1987-1988, când a fost învinsă de Universitatea Craiova, dar și în ediția 1999-2000 când a jucat în compania altei echipe din prima divizie, Rocar București, având aceeași soartă. Trofeul „Cupa României” care a poposit la Ștei este cel transmisibil, din anul 2000, care se atribuie anual echipei câștigătoare. Acest aspect a avut darul să „atragă” pe toți cei prezenți în fața aparatelor de fotografiat, cel mai entuziasmat fiind Dorin Boca (alintat „chirurgul” pe vremea când juca fotbal), antrenorul care a reușit trei promovări în patru ani la nivel județean, care a afirmat, mai în glumă mai în serios, că la viitoarea echipă la care va activa își va propune câștigarea trofeului la nivel județean și un parcurs cât mai lung în cel național. Și de această dată, ca de obicei, de altfel, primarul Iulian Balaj s-a dovedit a fi o gazdă deosebit de ospitalieră, iar cele 90 de minute cât a durat întâlnirea oficială au trecut surprinzător de repede, dar mai ales plăcut, în timp ce, la discuțiile amicale, Iulian Balaj s-a dovedit la fel de volubil ca și oaspeții.