Una dintre puţinele competiţii de box organizate în oraşul de pe Crişul Repede revine din nou în prim plan după o pauză de 5 ani. Cupa Bihorul, întrecere pugilistică la care vor participa mai mulţi campioni naţionali, se va desfăşura duminică, de la ora 13.00, în sala de sport a Liceului „Don Orione” din Oradea.

 

„Am dat primul campion naţional din istoria boxului orădean”

După succesul înregistrat de către Gongul Orădean, eveniment pugilisitic desfăşurat în luna decembrie, CS Crişul Oradea, în parteneriat cu DJST Bihor, Liceul Don Orione şi Asociaţia Judeţeană de Box Bihor, organizează, la sfârşitul acestei săptămâni, cea de-a 8 ediţie a Cupei Bihorul. Prima ediţie a avut loc în 2007, dar după 7 ani consecutivi în care s-a desfăşurat, întrecerea a luat o „pauză” până în acest an când, graţie lui Mihai Miklos şi Ionel Bungău evenimentul a prins din nou viaţă. „Lipsa fondurilor, a unei săli adecvate, dar şi a sportivilor de valoare au făcut ca această competiţie să nu se mai organizeze începând cu 2014. Cu toate acestea, interesul clubului Crişul pentru box este legitimat de o tradiţie de peste 60 de ani. În prezent avem mulţi copii care practică boxul la nivel de performanţă şi sperăm ca, prin acest gen de acţiuni, să atragem şi alţi doritori. Ne mândrim cu faptul că suntem clubul care a dat primul campion naţional din istoria boxului orădean. Campionul de atunci, Mihai Miklos, a devenit antrenor în anul 1990. Sub îndrumarea acestuia, clubul nostru a dat Bihorului 25 de titluri de campioni naţionali, un campion european şi foarte multe medalii de argint şi bronz la Campionatele Naţionale. Respectăm istoria acestui sport şi ne dorim să îl valorificăm cât mai mult”, a declarat Ionel Bungău, directorul CS Crişul.

 

Francisc Vaştag, invitat special

Gala de box va debuta cu un program de dansuri populare susţinute de micii artişti ai Ansamblului Armonia de la Palatul Copiilor Oradea. Succesul organizatoric al Gongului Orădean a făcut ca peste 100 de pugilişti de la mai multe cluburi din ţară şi nu numai să-şi dorească să participe la Cupa Bihorul. Din păcate, timpul şi spaţiul nu permit punerea în scenă a unui concurs de asemenea dimensiuni astfel că este posibilă desfăşurarea a doar 35 de meciuri, deci, implicit, participarea a 70 de pugilişti. Competiţia, organizată pentru toate categoriile de vârstă (copii, cadeţi, juniori, tineret şi seniori), va fi de un nivel ridicat, mai mulţi campioni naţionali anunţându-şi prezenţa. Cluburi participante: LPS Banatul, Univers Cluj, Universitatea Cluj, CSM Zalău, Voinţa Satu Mare, Ruben Stoia Arad, CSM Timişoara, Dacia Orăştie, CSM Reşiţa, Gym Mar Stron Oradea, Mănuşa de Aur Holod, cluburi din Ungaria, din Serbia şi, evident, Crişul Oradea care va fi reprezentat de către Cristian Toromba şi Andrei Marta (copii), Rareş Marta, Sinko Cristina şi George Sabo Ilisie (cadeţi), Daniel Mihuţa (junior), Bogdan Soanea şi Adrian Maxim (seniori). „Galele de box inter-cluburi, cum e şi Cupa Bihorului, sunt utile nu doar pentru performanţă, cât mai ales pentru popularizarea boxului, pentru a determina cât mai mulţi copii să lovească sacul de box în sală. Nu pot permite ca boxul, pe care l-am slujit o viaţă întreagă, să se scufunde într-un anonimat dureros şi nemeritat. Consider că e important ca sportivii de azi să-i cunoască pe campionii boxului românesc. La această gală ne va onora cu prezenţa Francisc Vaştag, primul campion mondial de seniori din istoria boxului românesc. Cu paşi mici, cu fiecare antrenament, cu fiecare competiţie, CS Crişul pune bazele reconstrucţiei boxului orădean” a declarat antrenorul Mihai Miklos.

 

„Au preluat ştafeta performanţei”

La conferinţa de presă în care au fost prezentate detaliile întrecerii a fost de faţă şi Mariana Mihuţa, mama juniorului Daniel Mihuţa, unul dintre părinţii care au sprijinit înfiinţarea secţiei de box de la Girişu de Criş. „Când Daniel a început să practice boxul nu ne-am gândit că va dori să facă sport de performanţă. A fost alegerea lui, iar noi, părinţii, îl susţinem necondiţionat. Noi privim sportul ca fiind un mod de a trăi sănătos. Medaliile sunt şi ele un obiectiv, dar nu un scop în sine. Fiul meu şi colegii lui de antrenament din Girişu de Criş au preluat ştafeta performanţei de la maestrul lor. Am convingerea că, prin aceşti copii, Clubul Crişul va duce mai departe tradiţia pugilistică bihoreană”, a declarat mama juniorului Daniel Mihuţa.