Pentru prima dată în istoria recentă a Clubului Sportiv Bihorul Beiuș, entitate înființată acum aproape un secol, în 1921, la partida de fotbal din etapa a 22-a a Ligii a IV-a, programată în 29 aprilie, jucătorii nu au intrat pe teren, beiușenii pierzând meciul cu 3-0, la masa verde.

 

Cu ocazia jocului de acasă cu „lanterna roșie” Biharea Vașcău, terminat la egalitate, 3 la 3, 1-1 la pauză, câțiva dintre componenții de bază ai clubului beiușean au oferit explicații despre cele întâmplate la Sânmartin, dar și despre situația dificilă în care se află echipa de fotbal. Nicolae Mihoc, antrenorul echipei de seniori Bihorul Beiuș, a precizat că, în condițiile în care lotul era subțiat de accidentări și suspendări, la Sânmartin a avut la dispoziție numai unsprezece jucători, dintre care doi portari și un accidentat. În urma unei discuții cu componenții echipei, s-a luat decizia de a nu intra pe teren, toți considerând că prioritară este calificarea în finala fazei județene a Cupei României și nu campionatul, existând posibilitatea ca finala actualei ediții să se joace la Beiuș. Interlocutorul nostru a mai declarat că există probleme financiare, nefiind achitată o primă promisă în turul campionatului și salariile pe o lună, dar că acestea nu sunt grave. În schimb, Mihoc s-a plâns de condițiile de pregătire, arătând că are la dispoziție doar terenul 1, dar că și aici antrenamentele se suprapun peste cele ale juniorilor și grupelor de copii.

Căpitanul echipei, portarul Silviu Odobasianu, a declarat că situația de criză de la club nu e generată de lipsa banilor, așa cum se întâmplă în marea majoritate a cazurilor din sportul românesc, interlocutorul nostru precizând că bugetul alocat echipei de fotbal i-ar permite promovarea în Liga a III-a. Odobasianu a enumerat cauzele care au adus la Bihorul Beiuș în pragul colapsului. Acesta a menționat managementul defectuos din ultimii ani, mai ales din 2016 încoace, când barajul cu Șurianul Sebeș a fost compromis, vicecampioana națională pierzând la masa verde din lipsa adeverințelor medicale, o greșeală managerială pentru care, atunci, nu a răspuns nimeni. Grupa aceea de juniori s-a destrămat; un singur jucător dintre foștii vicecampioni naționali evoluează în Liga a II-a din Ungaria, iar restul au ajuns în Liga a V-a ori s-au lăsat de fotbal, deși au fost investiți bani în acei tineri jucători.

Silviu Odobasianu a arătat că terenul 2 nu mai e funcțional, iar cel principal nu este udat, se usucă gazonul, este tare, nu a fost adus tăvălugul, ci e doar tuns, deci, riscul de accidentare este foarte mare. Acesta a continuat să descrie o situație incredibilă pentru un club căruia nu-i lipsesc banii: la prima etapă, nu au avut nici mingi de joc, vestiarele nu sunt încălzite de doi ani, iar sauna și bazinul nu mai funcționează!

Punctul pe „i” la pus Vlad Silaghi, antrenorul echipei de juniori a clubului beiușean, acesta făcând o analiză realistă a eșecului proiectului conducerii de promovare a juniorilor proveniți din pepiniera clubului. Acesta se întreba retoric pentru ce sunt crescuți tinerii fotbaliști beiușeni, pentru ce se investește în pregătirea lor, dacă pleacă la vârsta junioratului sau se lasă de fotbal la 18-19 ani? Silaghi a evidențiat maniera păguboasă pentru club în care este abordată problema juniorilor, cei mai valoroși fiind transferați fără ca Bihorul Beiuș să profite de pe urma acestor transferuri, nefiind recuperate nici măcar sumele investite în creșterea acestora! Antrenorul echipei de juniori A1 a dat și un exemplu recent, acesta declarând că doi elevi de-ai săi au plecat la un club din județ în chiar seara penultimei zile de transferuri, pe 14 martie, fără ca el să fie anunțat din timp despre această mutare.

Pentru a completa imaginea unui colaps anunțat, trebuie să spunem că actualmente nimeni nu se ocupă efectiv de managementul Clubului Sportiv Bihorul Beiuș: după cum declarau interlocutorii noștri, doamna din Primărie, care a preluat interimatul la conducerea clubului nu a fost văzută de ei pe la sediul clubului. Pe de altă parte, Primăria nu se grăbește să finalizeze actele de numire a fostului președinte Alin Popa, care a candidat singur și a promovat examenul pentru funcția de director.