Propunerea Federaţiei Române de Fotbal (FRF) de desfăşurare a campionatului Ligii a IV-a sub o formă comprimată, în mai puţin de o lună, şi cu respectarea unui protocol medical în continuare costisitor nu a avut ecou în rândul echipelor din judeţul nostru. Doar una din cele 20 de participante în campionat ar fi fost dispusă să joace şi în aceste condiţii, astfel că se aşteaptă vremuri mai bune pentru a începe competiţia la toamnă.

Nu putem încărca echipele la costuri inutile”

FRF a recomandat asociaţiilor judeţene să organizeze un campionat cu minim patru echipe pentru desemnarea reprezentantei la barajul de promovare în eşalonul trei. Miniturneul, cu două meciuri pe săptămână, ar fi trebuit încheiat până pe 8 mai. „Nu s-au înscris numărul minim de echipe pentru a demara un campionat care să desemneze campioana județului până pe data de 8 mai în aceste condiții severe pentru fotbalul amator. Termenele impuse de FRF, cu o  comprimare stringentă în timp a unui număr de 7 jocuri, fac aproape imposibilă desfășurarea”, a declarat Radu Bitea, preşedintele AJF Bihor.

AJF Bihor a avut o poziţie tranşantă cu privire la protocolul medical pentru reluarea fotbalului amator, explicând, dincolo de refuzul echipelor, şi motivele amânării începerii sezonului. „Din păcate, protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și l-a dorit. Nu putem începe competițiile de dragul de a le începe. Nu putem încărca echipele la costuri suplimentare și inutile. Nu putem periclita sănătatea și siguranța jucătorilor într-un campionat scurt și foarte încărcat fără o minimă pregătire în prealabil. Am fost ales să reprezint și să apăr interesele cluburilor afiliate AJF Bihor și exact acest lucru îl voi face. Așteptăm un protocol medical pentru reluarea fotbalului juvenil și amator cu adevărate măsuri de relaxare și nu restrictive”, a comentat Radu Bitea.

Multe motive contra

Testele rapide antigen, noutatea în protocolul medical, trebuie efectuate la şapte zile şi costă între 75 şi 125 lei pe persoană, iar cele PCR, o dată la 14 zile, cu preţ pornind de la 200 lei. Testele antigen se realizează de persoane autorizate și în spații spitalicești agreate de Ministerul Sănătăţii, concomitent cu eliberarea de adeverințe medicale individuale, o dată la 7 zile, cu 24 ore înainte de fiecare partidă pentru toți jucătorii, arbitrii, membrii, staff. Mai sunt, însă, şi alte motive care fac imposibilă desfăşurarea campionatului în aceste condiţii.

„Așteptările noastre nu s-au concretizat. Noul protocol medical este aproape același cu precedentul. Costurile cu testările rapide antigen sunt sensibil egale cu cele PCR. Jucătorii nu au nici măcar vizele medicale sportive obligatorii, o pregătire fizică minimă înainte de jocuri oficiale, impuse de programul FRF pentru desemnarea câștigătoarei județului (minim șapte jocuri oficiale disputate în trei săptămâni!), fapt ce crește riscul accidentărilor grave, bazele sportive sunt nepregătite după o inactivitate de mai bine de un an. Majoritatea cluburilor nu au conturat bugetul pentru campionat, datorită situației imprevizibile în mod constant cu privire la măsurile autorităților față de sportul amator și cel juvenil. Financiar, administrativ și logistic, este foarte greu de realizat și indeplinit de către echipe protocolul medical  pentru reluarea fotbalului amator. Mai mult, regulamentele trebuie să țină seama de legile în vigoare privind jucătorii/persoanele depistate pozitiv și contacții acestora, în timpul competiției. Așteptăm următoarele măsuri de relaxare care exclud testele antigen sau măresc perioada de valabilitate ori excluderea obligativității acesteia pentru persoanele care au efectuat și rapelul”, este de părere Radu Bitea.

„În speranța că vor apărea cu adevărat măsuri de relaxare pentru fotbalul amator, măsuri care pot fi aplicate și îndeplinite de cluburile afiliate AJF Bihor, vom pregăti sezonul competițional 2021-2022 începând cu sfârșitul lunii august, conform calendarului competițional", se menţionează într-un comunicat al AJF Bihor.