Până să apară măsuri favorabile fotbalului amator, Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Bihor s-a întâlnit, sâmbătă, cu membrii afiliați la Adunarea Generală Ordinară. Ședința s-a desfășurat în aer liber, în Parcul Bălcescu, cadru potrivit în contextul pandemiei de Covid-19.

După constatarea îndeplinirii cvorumului, ședința a debutat cu un moment de reculegere în memoria unor foști fotbaliști, Cornel Georgescu, Dumitru Ile, Sorin Pop, Ciprian Carțiș, trecuți la cele veșnice în acest an.

 Apoi, secretarul general Petru Boroș a prezentat punctele de pe ordinea de zi, care au vizat afilierea și dezafilierea unor membri pentru efectuarea modificărilor necesare la Judecătorie privind asociații AJF Bihor; activitatea Comitetului Executiv și a Comisiilor în perioada de la precedenta Adunare Generală; bilanțul financiar contabil pe anul 2019 și descărcarea de gestiune a Comitetului Executiv; raportul Comisiei de Cenzori pe anul trecut; planul de activitate și bugetul anual de venituri și cheltuieli pe 2020; mandatarea președintelui AJF Bihor, Radu Bitea, pentru semnarea și depunerea la Judecătorie a declarației privind beneficiarul real, toate adoptate cu unanimitate de voturi.

 

Mijlocul lui octombrie, cel mai optimism scenariu

Și cu acest prilej, conducerea forului fotbalistic și-a manifestat nemulțunirea și dezamăgirea față de condițiile prea drastice și costisitoare pentru fotbalul amator. ”Ștrandurile, terasele sunt pline de oameni, dar noi nu putem juca fotbal. Nu este interzis să joci fotbal la nivel de amatori, dar este aproape imposibil din punct de vedere financiar să respecți cerințele impuse de protocolul medical. Am tot sperat la unele măsuri de relaxare, care să permită reluarea activității la nivel de cluburi, iar apoi și al competițiilor, dar până acum în zadar, chiar dacă împreună cu alte AJF-uri din țară am lansat propuneri în acest sens. Toți suntem afectați de această situație, dar cel mai mult sectorul juvenil, echipele de copii și juniori resimțind din plin efectele interdicțiilor de a face antrenamente și mai ales de a juca meciuri oficiale”, a afirmat Radu Bitea, președintele AJF Bihor.

O întrunire pe tema relaxarii măsurilor din protocolul medical este prevăzută pentru mâine, între conducerile FRF, Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului. Chiar și în eventualitatea unui aviz favorabil din partea autorităților guvernamentale, competițiile nu s-ar relua în Bihor mai devreme de mijlocul lunii octombrie. ”Nu vom începe competițile de pe o zi pe alta. Vă vom lăsa 3-4 săptămâni pentru pregătire și pentru rezolvarea formalităților legate de participarea în campionat”, a completat secretarul Petru Boroș.

 

Diverse opinii...

În încheierea întrunirii au luat cuvântul și câțiva reprezentanți ai membrilor afiliați. Mariana Beleneși (Universitatea Oradea) și-a exprimat dorința ca Liga a IV-a să revină la o singură serie din ediția 2021-2022 și a propus organizarea unei competiții locale Cupa Bihorul, Andrei Câmpan (Voința Cheresig) a ridicat problema vizelor medicale și a efectuării acestora și la medicul de familie, iar Voicu Popa (CSO Ștei) a adus în discuție campionatul de juniori A1.

”Pentru ediția 2020-2021 am optat, după consultări cu echipele Ligii a IV-a pentru două serii a câte zece echipe. Este un sitem temporar de desfășurare, dar adecvat momentului pe care îl traversăm de șase luni încoace. Înseamnă meciuri mai puține, distanțe mai scurte de deplasare și economie financiară. Legat de vize medicale, vă spunem că fără ele nu se poate juca. La nivelul județului Bihor, acceptăm doar vize eliberate de medicul sportiv. Va fi timp suficient pentru ca jucătorii de la echipele angrenate în competiții să le obțină”, a răspuns Petru Boroș.

 

Reomologare fără taxe

În pauza competițională, AJF Bihor a început reomologarea bazelor sportive din județ, procedură pentru care echipelor nu le sunt percepute taxele aferente. ”Trebuie doar să ne primiți pentru a putea inspecta baza. Fără taxă de omologare a terenului și de deplasare a membrilor comisiei”, a precizat președintele Radu Bitea. Până acum au fost inspectate terenurile din Inand, Coșdeni, Cociuba Mare și Căbești.