Încă din copilărie am fost îndemnați să credem în visele noastre, să ne luptăm și să muncim până la obținerea rezultatelor mult dorite. Treptat, am învățat că schimbarea începe cu noi, iar noi, prin exemplul personal, dorim să schimbăm lumea. Care este primul pas? Curățarea acesteia de deșeuri.

 

Studenții orădeni au spus „Da!” curățeniei, luând parte, pe 15 septembrie, la cea mai mare acțiune de voluntariat din lume. Mergând pe principiul că natura nu înseamnă doar viață, fiind însăși casa noastră, în anul 2018, 150 de țări din întreaga lume s-au alăturat inițiativei „Let’s do it!”. Fiind considerat cel mai mare proiect de implicare socială organizat în țara noastră, „Let,s do it, Romania!”  a strâns începând cu anul 2010 până în prezent, peste 1,2 milioane de voluntari

Pentru tinerii studenți din Oradea, startul acțiunii s-a dat sâmbătă dimineața, în jurul orei 9.00, când alături de ei, cadre didactice, dar și cetățeni ai orașului Oradea s-au adunat în fața Universității din Oradea pentru a lua parte la cel mai „curat” proiect. Înarmați cu mănuși, saci menajeri, multe zâmbete și voie bună, voluntarii s-au mobilizat repede, reușind să finalizeze cu succes misiunea de curățenie.

Dornici de a face din lume una mai curată și având ca zonă de desfășurare malurile pârâului Peța, cinci echipe dinamice reprezentante ale Universitării din Oradea, Plastor SA, Apele Române, Centrul de Transfuzie Sanguină și Green Pub s-au pus pe treabă, colectând zeci de saci de deșeuri.

„Ne dorim ca prin această acțiune, să atragem atenția persoanelor din împrejurimi să acorde o mai multă importanță modului în care își gestionează deșeurile şi să păstreze mediul curat. Totodată toate acțiunile Let's Do It, Bihor! sunt îndemnuri la voluntariat, lansate de către asociația noastră, spre toți cei care iubesc natura"  ne-a declarat un reprezentant al studenților.

Asociațiile studențești care au susținut această acțiune sunt Asociația Studenților Economiști din Oradea (ASEO), Asociația Studenților Ingineri din Oradea (ASIO), Uniunea Studenților din Oradea (USO), Asociația Studenților Farmaciști din Oradea (ASFO), Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea (ARDT), Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni - Oradea (ASEB), Asociația Studenților la Psihologie - Oradea (ASPO), Studenții Senatori, Asociația Geografică Simion Mehedinți, Asociația Studenților Stomatologi din Oradea (ASSO), precum și studenți de la ELSA Oradea și AIESEC.

Județul Bihor s-a prezentat cu 19.146 de voluntari voinici, situându-se pe locul 3 la nivel național. După multă muncă, la finalul evenimentului, studenții s-au strâns în campusul universității, unde eforturile le-au fost răsplătite, primind hrană de la compania Plastor și apă de la Green Pub.

Trăgând linie și punându-și oridine în gânduri, aceștia au ajuns la concluzia că doar împreună, dezvoltându-și simțul civic vor putea trăi într-un mediu mai curată. De asemenea la unison au declarat că își vor arunca deșeurile doar în locurile special amenajate, și îi îndeamnă pe toți cetățenii să le urmeze exemplul.

 Cu bucurie în suflet, așteaptă cu drag următoarea ediție „Let’s do it!”, iar până atunci, îndemnul lor este: „să facem din lume una mai bună, pentru că schimbarea începe acum și o regăsim în fiecare din noi”.

Paula Lele