Pentru a avea un trai decent acasă, părinţii îşi trimit odraslele la cerşit
Zilnic, zeci de copii pot fi văzuţi în principalele intersecţii din municipiu, cerşind. Pentru că nu realizează veniturile necesare întreţinerii familiei, tot mai mulţi părinţi aleg să-şi trimită copiii la cerşit. Potrivit unui raport statistic al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC), anul trecut, 116 minori, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, au fost depistaţi practicând cerşetoria pe raza municipiului. Din nefericire, anul acesta, alţi 28 de copii au fost găsiţi cerşind în urbe. Ieri, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Bihor, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor şi Regia Autonomă de Transport Local OTL-RA Oradea, a desfăşurat o nouă razie pentru identificarea minorilor care cerşesc în Oradea.
Acţiunea a debutat în Piaţa Rogerius, din Oradea, la orele amiezii. După verificarea câtorva locuri unde se ştie că îşi fac veacul cerşetorii (spaţiile din jurul Spitalului Clinic de Copii "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, Piaţa agroalimentară Rogerius, Parcul Magnolia), a fost identificată o primă persoană, o tânără în vârstă de 24 de ani, de etnie romă, din Tileagd, care se afla, după spusele ei, la "căutat de pâine veche". După ce i s-a stabilit identitatea de către organele de poliţie, specialiştii din cadrul DGASPC Bihor au efectuat şi ancheta socială. Persoana în cauză, nefiind minoră, a fost avertizată şi somată de către specialiştii implicaţi în acţiune să renunţe la ideea de cerşit şi să-şi găsească o activitate utilă. La nici 20 de minute, specialiştii implicaţi în acţiunea de identificare a persoanelor care cerşesc pe raza municipiului au identificat o altă tânără, de această dată minoră, cerşind în zona Bulevardului Dacia. În momentul în care agenţii din cadrul poliţiei de proximitate s-au apropiat de minoră aceasta a încercat să opună rezistenţă, motivând faptul că ea nu a făcut nimic şi că mama ei este doar la câţiva metri distanţă de ea. Însă aceasta a cedat presiunilor făcute de specialiştii prezenţi la faţa locului şi a fost convinsă să îi însoţească la Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copiii străzii. "Sunt la şcoală şi mama a spus că azi (n.r. - ieri) trebuie să facem rost de bani. Nu vreau să mă duc nicăieri că oricum mama va veni după mine", le-a spus minora din Tileagd inspectorilor. În momentul de faţă, fata se găseşte la Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copiii străzii, alături de alţi 10 minori. Va "locui" în centru până la finalizarea anchetei privind situaţia familială.
În anul 2006, pe raza municipiului, au fost identificaţi 116 copii care practicau cerşetoria, dintre aceştia 95 fiind din mediul rural, iar 21 din Oradea. "Cei mai mulţi copii au fost trimişi la cerşit sau au fost însoţiţi să cerşească în Oradea, aceştia fiind din Roit, Rontău, Diosig, Tileagd, Săcueni, Tărcaia, Lăzăreni, Batăr, Şimian, Măgeşti, Tăşnad, Marghita, Rieni, Nojorid, Oşorhei, Sântandrei, Ciumeghiu, Ineu de Criş, Tinca, Vadu Crişului, Tileagd", a ţinut să precizeze Ciprian Novac, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Bihor. Dintre cei care practicau cerşetoria pe raza urbei patru erau copii cu vârsta sub şase ani, între 7 şi 12 ani, au fost identificaţi 58 de copii, iar între 13 ani şi 18 ani, 64 de copii. Anul acesta au fost identificaţi 26 de minori care practicau cerşetoria pe raza municipiului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.