Montarea repartitoarelor de căldură, obligatorie
Românii care locuiesc la bloc sunt obligaţi prin lege să-şi monteze repartitoare de costuri - indiferent de sistemul de distribuţie a căldurii din imobilul în care locuiesc -, lipsa acestor intrumente urmând să fie sancţionată cu amenzi de până la o mie de lei, începând din august 2007.
Sancţiuni de până la 1.000 lei
Potrivit Hotărârii Guvernului 933/2004 - privind contorizarea consumatorilor racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică -, proprietarii care nu şi-au montat repartitoare de costuri până la 1 august 2007 vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Actul normativ - aprobat în iulie 2004 - precizează că măsurarea consumurilor de energie termică pentru înclăzire şi apă caldă la nivel de branşament, precum şi "repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament , în vederea facturării, sunt obligatorii". Legea obligă proprietarii apartamentelor de bloc - indiferent de sistemul de distribuţie adoptat în cadrul condominiului - să-şi monteze repartitoare de costuri până la data de 31 iulie 2007. Termenul pevăzut de lege expiră în vară, iar prin Legea 51/2006, proprietarii care nu îşi vor monta aceste repartitoare de costuri riscă sancţiuni de până la o mie de lei. Potrivit articolului 47, alineatul 1, litera b din legea amintită "constituie contravenţie în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei următoarele fapte: (...) nerespectarea de către utilizatori a termenelor de achitare a contravalorii serviciilor furnizate/prestate, respectiv a termenelor pentru încheierea acţiunii de contorizare individuală la nivel de apartament". Sancţiunile vor fi date de primării.
Economie la buget sau... factură dublă la întreţinere?
Deşi autorităţile au anunţat că prin această măsură locatarul va plăti mai puţin la întreţinere, mulţi dintre cei care şi-au montat astfel de aparate s-au trezit cu facturi duble pentru consumul de agent termic. Asta şi din cauza faptului că locatarii nu au fost informaţi corect cu privire la efectele pe care le poate avea un prosop, o haină sau orice altă textilă pusă la uscat pe calorifer asupra facturii. De asemenea, populaţia nu cunoaşte că perdeaua atârnată peste calorifer sau căldura degajată de aragaz este măsurată de acel repartitor. Mai mult, aerisirea încăperii încălzite poate fi intepretată ca o tentativă de "fraudare" a aparatului de repartizat costuri, dacă această operaţiune nu se face corect: trebuie închis robinetul termostatic, lăsat în această poziţie 15 minute, după care se deschide geamul, este lăsat doar 10 minute deschis, apoi se închide fereastra şi se aşteaptă un alt sfert de oră până la redeschiderea robinetului. O altă metodă de încărcare a facturilor este cititul contoarelor. După ce au vândut repartitoarele la pachet cu serviciile de citire şi calcul al consumurilor, la nişte preţuri uneori inaccesibile, societăţile respective modifică taxa de citire în funcţie de evoluţia cursului valutar. Când moneda euro scade, firmele percep taxele de citire a contoarelor în lei şi viceversa, societăţile folosind acte adiţionale pe care le încheie cu asociaţiile de locatari. Societăţile se folosesc de prevederea legală care obligă asociaţiile de locatari să îşi monteze repartitoare pentru a creşte valoarea comisioanelor de citire.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.