Femeile din mediul rural care doresc să-şi iniţieze propria afacere chiar în localitatea de baştină au acum posibilitatea de a descoperi cum se pregăteşte şi gestionează un astfel de demers. Din această lună au demarat activităţile de instruire în cadrul Şcolii antreprenoriale pentru femei care doresc să-şi iniţieze propria afacere în 12 Centre rurale din Bihor.

 

La activităţile de instruire vor participa gratuit 144 persoane la nivelul Centrelor rurale, câte 12 persoane selectate în grup ţintă II - Femei care doresc să-şi iniţieze propria afacere, la nivelul fiecărui centru rural.

În activitatea de instruire se urmăreşte formarea culturii antreprenoriale, creşterea abilităţii de a transforma ideile de afaceri în acţiuni concrete, prin furnizarea informaţiilor necesare privind mediul de afaceri şi oportunităţile existente pe plan local, elaborarea unui plan de afaceri, organizarea şi derularea unei afaceri de succes, precum şi servicii de sprijin pentru iniţierea unei afaceri, având ca efect generarea unui număr crescut de astfel de iniţiative în mediul rural.

Cursantele vor parcurge primul modul de curs - Iniţierea afacerii. La finalul activităţii de instruire, va avea loc evaluarea prin Concursul "Planul meu de afaceri!", premiile constând în sume minim necesare înfiinţării efective a unei firme pentru punerea în aplicare a ideilor de afaceri propuse. Astfel, "cursantele vor fi nu doar instruite, ci şi sprijinite să-şi transforme ideile de afaceri în acţiuni concrete sau în concordanţă cu oportunităţile de antreprenoriat local", arată managerul de proiect, Anca Dodescu.

Centrele rurale AntrES au fost constituite cu sprijinul autorităţilor locale, în perioada mai - iunie 2009, prin semnarea de Acorduri de parteneriat cu administraţia publică locală. Astfel, au fost constituite 12 Centre rurale la sediile primăriilor din localităţile Auşeu, Vadu Crişului, Bratca, Budureasa, Roşia, Pomezeu, Diosig, Sălacea, Spinuş, Tinca, Avram Iancu şi Tulca.

Instruirea în cadrul Şcolii antreprenoriale pentru femei se derulează la Centrul rural AntrES de pe lângă primării în perioada 1 iulie - 30 septembrie 2010, bilunar, în zilele de vineri şi sâmbătă.

Proiectul este gestionat de Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Oradea, în calitate de coordonator interregional, având ca parteneri Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi; Universitatea de Vest din Timişoara; Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad; Universitatea de Nord Baia Mare; Universitatea "Eftimie Murgu" Reşiţa; Fundaţia "Academia Comercială Satu Mare" şi Societatea Ştiinţifică de Management din România. Titlul proiectului este "Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. Un model interregional de şcoală antreprenorială pentru femei", fiind finanţat din Fondul Social European - "Investeşte în oameni!" Termenul final al perioadei de implementare este în ianuarie 2011, valoarea lui fiind 12.500.104 lei.