Cei mai bogaţi români au făcut bani din afaceri cu terenuri şi petrol
Cei mai mulţi dintre românii care ocupă primele locuri în topurile bogaţilor au obţinut bani din afaceri cu terenuri şi petrol, nu din investiţii în cercetare sau creaţie, a afirmat, sâmbătă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
Blaga a afirmat că "90 la sută din privatizările care s-au făcut în România nu au avut ca scop continuarea activităţii societăţii respective, ci terenul pe care se afla aceasta". "Acest lucru a dus şi la disponibilizări masive, ceea ce a făcut ca forţa de muncă românească să plece peste graniţe", a susţinut ministrul de Interne, prezent la dezbaterea organizată de Institutul Aspen România despre fenomenul migraţiei economice din România, la care a participat şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini. Ministrul este de părere că piaţa forţei de muncă din România va fi atractivă pentru ţările UE atât timp cât nivelul salariilor va rămâne scăzut.
"Forţa de muncă din România este o fată frumoasă, fără zestre, luată cu acte în regulă de la 1 ianuarie de Uniunea Europeană, iar dacă salariile vor rămâne în coada celor din UE, muncitorii români vor prezenta un interes din ce în ce mai mare pentru investitorii europeni, şi nu numai", a afirmat Vasile Blaga. Potrivit ministrului, investiţiile în infrastructură şi în educaţie ar reprezenta soluţii pentru diminuarea migraţiei forţei de muncă. El a adăugat că "din 92 România este o ţară de origine a migraţiei, dar va deveni şi o ţară destinatară a acestui fenomen".
Peste 2,5 milioane de români sunt plecaţi în străinătate, iar jumătate dintre ei au vârste până în 40 de ani. De asemenea, potrivit statisticilor, 90 la sută din cei care muncesc peste graniţe au studii liceale, profesionale sau universitare. Potrivit lui Blaga, statul român cheltuie foarte mulţi bani pentru formarea acestor tineri, însă nu are capacitatea să păstreze şi să folosească forţa de muncă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.