21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Down
Asociaţia Down Oradea România (ADOR), cu sprijinul ASCO, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" Oradea, Liceul "Don Orione", Fundaţia Special Olympics România şi Asociaţia Studenţilor Kinoterapeuţi organizează, în perioada 20 - 21 martie, la Oradea, mai multe acţiuni dedicate Zilei Mondiale a Sindromului Down, sărbătorită, an de an, la 21 martie.
Acestea vor debuta încă de mâine, 20 martie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură Sindicatelor, cu spectacolul "Copilul din spatele ochilor", de Nava Semel, în regia Lianei Ceterchi. Este vorba despre un "one woman show", cu actriţa Gabriela Popescu de la Teatrul din Bucureşti, o poveste despre o mamă care luptă pentru copilul său atins de Sindromul Down. Spectacolul, cu scop caritabil, va fi prezentat la Oradea cu sprijinul Teatrului de Stat Oradea şi al ASCO. Invitaţii se pot procura de la sediul Asociaţiei Down Oradea sau joi, înainte de spectacol. Manifestările vor continua vineri, 21 martie, de la ora 10.00, la Liceul "Don Orione", cu concursul judeţean "Special Olympics", iar de la ora 13.00, la Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia", ocazie cu care se va juca piesa "Noaptea cea mare", după Rudyard Kipling. Intrarea va fi liberă.
Sindromul Down nu este o boală...
Oamenii nu suferă din cauza ei, nu sunt victimele ei. Sindromul Down este o situaţie genetică care implică o colecţie de caracteristici comune care, evident, nu sunt numai fizice, ci şi care vizează funcţionalitatea mintală sau natura dificultăţilor de învăţare. Sindromul Down este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, de aceea mai este numit Trisomia 21. Cromozomii sunt, la figurat vorbind, asemeni cărămizilor unei clădiri care dau caracteristicile individuale. În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jerome Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom în plus în fiecare celulă a corpului. Denumirea "Down" provine de la medicul englez John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1860, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit.
În România nu există o statistică, dar având în vedere faptul că la nivel mondial incidenţa este de aproximativ 1- 800 naşteri, se poate estima că sunt în jur de 30.000 de persoane cu trisomie 21. În Bihor există aproximativ 100 de famiii care au în componenţă un membru cu sindromul Down.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.