Eseuri cu mesaje antiviolență, scrise de elevi, dar și recomandări preventive valoroase au fost publicate de polițiștii bihoreni în noul Ghid de prevenire a criminalității „Cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui STOP violenței!”, lansat miercuri, la Oradea.     

În Cetatea Oradea a avut loc lansarea ghidului de prevenire a victimizării „Cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui STOP violenței!”, editat de Fundația „Colonel Ioan Baciu”, IPJ Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu ISJ Bihor. Cartea a fost realizată în cadrul Proiectului „100 de cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui stop violenței!”, inițiat de Fundația „Colonel Ioan Baciu” și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, cu finanţare nerambursabilă din fondurile Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor, Consiliul Judeţean Bihor. Proiectul, inițiat de Fundația „Colonel Ioan Baciu”, și-a propus implicarea activă a tinerilor în viața comunității locale și a beneficiat de participarea unor elevi de liceu și gimnaziu, care au avut libertatea de a transmite un mesaj față de fenomenul violenței.

Cartea este alcătuită din două părți distincte, dar interconectate: prima parte, cea mai amplă, prezintă lucrările elevilor pe o temă dată, iar cea de-a doua parte prezintă prevederile Codului Penal legate de infracționalitate, răspunderea penală a minorilor, dar și aspecte legate de prevenirea comportamentelor de tip bullying și cyberbullying. Prima parte a cărţii cuprinde 43 de eseuri realizate de elevi de liceu și gimnaziu din cele 30 de instituţii de învăţământ implicate în proiectul preventiv. Inspirate din viața reală sau produs al imaginației, textele în sine transmit același mesaj, cel de stopare a violenței. Prin acest proiect s-a încercat conștientizarea tinerilor cu privire la impactul pe care îl au cuvintele asupra celor din jurul nostru, tinerii au înțeles că modul în care ne folosim de cuvinte poate modifica trăirile unei persoane, emoțiile acesteia, cuvintele putând genera sau aplana conflicte. Liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerile cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor. Eseurile scrise de elevi impresionează prin profunzimea cu care abordează tematica propusă de polițiștii bihoreni, punând în antiteză binele și răul, cuvintele care rănesc versus cuvintele care zidesc. Partea a doua a broșurii cuprinde un ghid practic de prevenire a victimizării minorilor, prevederile Codului Penal cu privire la infracţionalitate, recomandări preventive ce trebuie însuşite şi aplicate de către copii, detalii cu privire la infracţiuni și răspunderea penală a minorilor. Unul dintre subiectele abordate în lucrare de polițiștii de prevenire este prevenirea comportamentelor de timp bullying și cyberbullying, alături de pierderile pe care le suferă fiecare din actorii participanți la astfel de comportamente, respectiv victimă, agresor și martor. În cadrul acestui eveniment, elevii unor instituții de învățământ bihorene au prezentat scenete cu tematică de prevenire a violenței, imaginate și regizate chiar de copii. Cu multă creativitate, expresivitate și originalitate, liceenii participanţi au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței.