'Copiii sunt curcubeul Pământului'
Sub denumirea "Copiii sunt curcubeul Pământului", Şcolile cu clasele I-VIII din Roşia, având ca reprezentant pe învăţătoarea Maria Ujoc, şi din Sălişte de Beiuş, reprezentată de învăţătoarea Florina-Livia Bogdan, derulează împreună un proiect educativ pe perioada acestui an şcolar.
Obiectivul major al proiectului este Prietenia, prietenia între copiii celor două şcoli, prietenia între membrii celor două comunităţi, prietenia între om şi natură. Pentru a realiza acest obiectiv, s-a pornit de la jocurile frumoase ale copilăriei, de la obiceiurile şi tradiţiile de iarnă păstrate şi transmise cu sfinţenie din tată în fiu în aceste sate de la poale de munte, dezvăluite de către "înţelepţii" satului aşezaţi în jurul sobei". Dar, pentru că soarele a căpătat atâta putere încât nu doar că a topit zăpada, ci a şi dat mugur nou naturii, am ieşit şi noi, ca albinuţele cele harnice, pe afară şi ne-am apucat de lucru: am săpat, apoi am plantat tot soiul de plante, am zugrăvit pomii şi rondourile, am montat în pomi câteva căsuţe pentru păsărelele ce vrem să ne devină prieteni de joacă atunci când vom ieşi în pauze, am adunat deşeuri aruncate prin cele două sate şi împrejurimi de oameni nesăbuiţi. Primăvara aceasta a adus cu ea nu numai bucuria jocului pe afară, ci a venit la noi cu alai de sărbători dedicate mediului înconjurător, naturii, în general. Am sărbătorit câteva dintre acestea adunându-ne în şezători pentru a da viaţă unor compuneri, poezii, ghicitori şi desene având ca temă comună natura: plantele şi animalele, în special. Am organizat jocuri şi concursuri pe tema sărbătorilor primăverii premiind elevii cu diverse diplome. Pentru că suntem români, iar când spui român spui creştin şi om harnic, ne-am pregătit temeinic şi pentru cele mai importante sărbători creştine din această perioadă a anului: Floriile şi Paştile. Apelând din nou la ajutorul şi înţelepciunea părinţilor şi bunicilor noştri, am făcut şi noi, cei mici, primii paşi în arta încondeierii şi înroşirii ouălor. Bucuria Învierii Domnului am transpus-o şi în pictarea unor icoane pe care le-am realizat din materiale care, la prima vedere, par doar nişte "resturi" (coji de ouă, caserole pentru rame), dovedind că, dacă există dorinţă pentru un mediu curat şi sănătos, problemele generate de deşeuri sau poluare ar avea o altă dimensiune. Şi iată cum "Curcubeul prieteniei" s-a transformat, în această primăvară jucăuşă, într-un pod peste distanţa dintre cele două localităţi, pod construit de mâinile dibace şi minţile iscusite ale copiilor noştri, cu scrisori şi felicitări originale", a declarat unul dintre copiii participanţi la proiect.
Pe data de 5 iunie, când se va sărbători "Ziua Mediului", va avea loc o întâlnire la Roşia, sub lumina curcubeului ce ne leagă prin prietenie. Prin intermediul acestei întâlniri, se va aduce la cunoştinţa membrilor comunităţii locale din Roşia, iar mai apoi şi celor din comuna Budureasa roadele muncii unui an şcolar, prin organizarea unei expoziţii comune. Şi, pentru că nimic nu întăreşte prieteniile mai mult decât joaca, se vor organiza jocuri şi concursuri sportive între copii, se va face o plimbare pe Valea Roşiei şi "vom spune lumii că noi iubim natura cu tot ce are ea, fapt pentru care vom monta, din loc în loc, pancarte cu afişe ecologice".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.