Agenţia Naţională a Medicamentului a autorizat utilizarea unui nou tratament pentru infarctul miocardic acut, boală cardiovasculară care reprezintă principala cauză de mortalitate pe plan mondial şi care provoacă anual aproximativ 17 milioane de decese.
Infarctul miocardic acut este o componentă a sindromului coronarian acut (SCA), termen generic folosit pentru a descrie un grup de afecţiuni acute, determinate de îngustarea bruscă a arterelor coronare printr-un cheag de sânge (tromb). Ca urmare, se produce un dezechilibru între necesarul de oxigen la nivelul miocardului (muşchiul inimii) şi posibilitatea asigurării acestuia. Afectarea miocardului depinde în mod direct de gravitatea acestui dezechilibru. În condiţiile unui aport mic de oxigen (obstrucţie incompletă coronariană), vorbim de ischemie miocardică - angină instabilă. Lipsa completă de oxigen duce la necroză (moarte miocardică prin obstrucţie completă) - infarct miocardic acut. Simptomele infarctului miocardic pot fi durere puternică în piept, cu caracter de presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire, care poate iradia către umeri, braţe, gât sau abdomen superior.
Reinstalarea circulaţiei sângelui prin arterele coronare se poate face utilizând medicamente care dizolvă cheagul de sânge, prin introducerea în artere a unor dispozitive care îndepărtează mecanic cheagul şi dilată vasul sau prin intervenţie coronariană percutană. Aceste metode se folosesc, împreună cu medicamente antitrombotice (care acţionează împotriva formării cheagurilor), în scopul prevenirii dezvoltării cheagului preexistent şi a formării unora noi.