La Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, primele cazuri de infectări cu Covid atribuite valului patru au fost înregistrate încă din 5 septembrie, iar de la începutul lunii octombrie s-a intrat, după cum preciza managerul Claudiu Lupău, în zona de platou, numărul de prezentări la Compartimentul Primiri Urgențe rămânând ridicat.

Din păcate, managerul spitalului municipal beiușean anunța și creșterea numărului de decese în rândurile pacienților infectați cu noul coronavirus: „Din data de 3 octombrie, am intrat în așa-numita zonă de platou. Speram, săptămâna trecută, că suntem într-un trend descrescător, însă, din păcate, nu-i așa. Putem observa că la nivelul datei de 24 octombrie încă suntem la o medie de 16-18 prezentări în Compartimentul Primiri Urgențe pe zi, pacienți cu Covid. Perioadele dificile pentru Compartimentul Primiri Urgențe sunt în special în weekenduri, când, pe lângă prezentările pacienților cu patologie Covid, înregistrăm un număr mare de prezentări ale pacienților cu patologie non-Covid, tot felul de accidente și așa mai departe. Astfel am ajuns, în weekendul trecut, să avem un număr record de 60 de prezentări în Compartimentul Primiri Urgențe în 24 de ore, o cifră greu gestionabilă la nivelul unui compartiment precum cel din spitalul nostru, însă, mă rog, am făcut față cu bine acestei provocări.

Ca o imagine de ansamblu a valului patru, pânã în data de 24 octombrie, avem un total de prezentãri în Compartimentul Primiri Urgențe, cu patologie Covid, 399 de pacienți, internați în spital 169 de pacienți, externați 131, total pacienți redirecționați din Compartimentul Primiri Urgențe cãtre alte spitale 76 de pacienți, total transferați la alte spitale direct din secțiile noastre 37 de pacienți. Din pãcate, numãrul deceselor a crescut în ultima sãptãmânã și am avut decese și la persoane destul de tinere. Am ajuns la un numãr de 8 decese în toatã aceastã perioadã”.

Ținând cont de contextul special pe care îl traversăm, protejarea personalului devine vitală atât pentru acesta și pentru aparținători, cât și pentru pacienții care apelează la serviciile medicale oferite în Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș. Referitor la acest aspect, managerul Claudiu Lupău a declarat că procentul salariaților spitalului care s-au vaccinat este în jur de 70 la sută, fără a-i pune la socoteală pe cei vaccinați săptămâna trecută și pe cei care au primit numai prima doză.

Managerul Claudiu Lupău ne-a oferit detalii și despre noul proiect de telemedicină implementat la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, subliniind importanța acestei proceduri în combaterea pandemiei de coronavirus: „Așa cum spuneam și cu alte ocazii, menirea unui spital nu este nicidecum să genereze excedente bugetare sau profituri, nici să construiască. Cine susține asta bate câmpii! Menirea oricărui spital este aceea de a genera performanță clinică și de a folosi în acest sens toate resursele de care dispune.

O astfel de resursă neutilizată la potențialul său real a fost tomograful computerizat care este în spitalul nostru încă din anul 2019 și care, până în primăvara acestui an, a fost folosit doar pentru cazuri de urgență. Imediat după preluarea mandatului de manager am deschis accesul la investigațiile de tomografie computerizată în regim de ambulatoriu, iar ulterior am și contractat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor serviciile imagistice. Un astfel de contract nu a mai fost în spitalul din Beiuș de mai bine de zece ani!

Valul patru al pandemiei a generat nevoia urgentă de investigații imagistice pentru toți pacienții Covid. A fost momentul în care am realizat că avem nevoie de colaborarea cu un spital care să ne poată furniza servicii de interpretare imagistică în perioadele când spitalul nostru nu are acoperire cu medici, și anume pe timp de noapte și în weekend. Cu susținerea domnului senator Gheorghe Carp - căruia îi mulțumesc cu această ocazie - și printr-o comunicare excelentă cu domnul Laurențiu Chiană, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, am perfectat acordul de colaborare pentru interpretarea investigațiilor imagistice. Efectul acestei colaborări îl regăsim în faptul că niciun pacient Covid nu a fost internat, transferat sau externat fără un tablou complet atât din punct de vedere al investigațiilor biologice, cât și imagistice. Practic, am realizat, într-o lună, un număr de peste trei sute de tomografii computerizate doar pentru pacienții Covid, o cifră semnificativă care este atinsă doar în laboratoarele unor clinici mari din România. Până la urmă, asta înseamnă performanța clinică despre care vă vorbeam inițial și care este, practic, menirea unui spital!

Colegii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale au intervenit și ne-au pus la dispoziție o conexiune securizată de transfer al fișierelor între cele două spitale. Practic, este un proiect-pilot care, în viitor, va putea lua amploare în sensul extinderii, pe de o parte, la nivelul altor spitale, iar pe de altă parte, va putea asigura comunicarea securizată pentru o plajă mai largă de investigații, din mai multe specialități”.

Interlocutorul nostru a menționat și alte proiecte de eficientizare a serviciilor medicale din spitalul beiușean, vizată fiind completarea organigramei acestuia:

„Ca pas următor ne propunem înființarea Serviciului de gardă permanentă în investigații imagistice. Tocmai de asta am și solicitat, printr-o adresă, Consiliului Local Beiuș aprobarea liniei de gardă permanentă în imagistică medicală. Din acel moment, Spitalul Municipal Beiuș va deveni independent din punct de vedere al efectuării și interpretării integrale ale tuturor investigațiilor imagistice.

Pe lângă aprobarea liniei de gardă în imagistică am mai solicitat Consiliului Local aprobarea unui post de statistician, cu un rol important în implementarea tuturor proceselor de digitalizare. De asemenea, am mai solicitat: un post de îngrijitor pentru ambulatoriul integrat, unde avem un singur angajat; transformarea postului de medic primar ortoped, rămas vacant prin plecarea domnului dr. Vesa Sorin-Luigi, în medic specialist ortoped, existând posibilitatea ca dezvoltarea viitoare a acestei specialități să necesite angajarea încă unui medic ortoped”.

Totodată, interlocutorul nostru a subliniat relația excelentă cu autoritățile locale, aceasta fiind, în opinia sa, una dintre soluțiile ieșirii cu bine din criza generată de pandemie.