Prin unităţile sanitare nu se mai trece
În prima zi de carantină, sarcina cea mai dificilă le-a revenit portarilor spitalelor bihorene, mai ales că mulţi dintre vizitatori nu aflaseră de această măsură. Conform asistentei şefe de la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", Olimpia Mateaş, persoanele care s-au încumetat ieri să îşi viziteze vreo rudă bolnavă au fost întoarse din drum, din cauza măsurilor stricte luate împotriva răspândirii virusului AH1N1, dar şi pentru a proteja cadrele medicale şi bolnavii internaţi în spitale.
Începând de ieri, accesul persoanelor străine în unităţile sanitare este interzis, cu toate că unii vizitatori sunt nemulţumiţi de măsura autorităţilor centrale. Acelaşi afiş, "Carantină. Interzis accesul vizitatorilor. Oră de vizită strict respectată: 15.00-16.00", tronează la intrarea în fiecare spital. Persoanele care, totuşi, s-au încumetat ieri să îşi viziteze vreo rudă bolnavă au fost întoarse din drum, din cauza măsurilor stricte luate împotriva răspândirii virusului AH1N1, dar şi pentru a proteja cadrele medicale şi bolnavii internaţi în spitale.
La Spitalul Municipal, în cazuri extreme poate intra un singur însoţitor
Ca măsură preventivă, cadrele medicale îşi desfăşoară activitatea cu mască de protecţie. În ultimele 48 de ore s-a dispus instituirea carantinei în fiecare spital, astfel că accesul în unităţile sanitare este interzis. La Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" nu se mai fac vizite, iar însoţitorilor le este interzis accesul. În prima zi de carantină, sarcina cea mai dificilă i-a revenit portarului, mai ales că mulţi dintre vizitatori nu aflaseră de această măsură. Încă de la intrare, aceştia sunt informaţi că nu se poate, printr-un afiş pe care scrie cu litere mari: "Carantină. Interzis accesul vizitatorilor. Oră de vizită respecată: 15.00-16.00". Potrivit directoarei medicale, dr. Marlene Crişan, şi intrarea în Policlinica spitalului este interzisă, dar cei mai mulţi orădeni nu înţeleg decizia autorităţilor sanitare. "Noi avem un plan pe care îl punem în aplicare de fiecare dată când apar cazuri de gripă sezonieră, măsurile fiind valabile şi în situaţia de faţă. Este vorba de triajul epidemiologic al cadrelor medicale, aprovizionarea cu medicamente, efectuarea analizelor şi folosirea echipamentelor de protecţie. În prezent nu are voie nimeni în spital decât dacă vine un pacient în stare foarte gravă şi este necesară prezenţa unui însoţitor, dar atât", explică directoarea.
La Secţia de Boli Infecţioase, cel ma strict
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, ec. Dacian Foncea, transmite că populaţia nu are de ce să fie alarmată, deoarece în judeţul nostru au fost depistate doar două cazuri de îmbolnăvire cu noua gripa, iar contacţii acestora au trecut de perioada de incubaţie. Managerul spune că introducerea carantinei în spitale previne răspândirea virusului AH1N1 şi este o măsură de protecţie pentru bolnavii internaţi, cadrele medicale şi vizitatori deopotrivă. Până şi cazurile preluate de ambulanţă ajung la Spitalul TBC cu măşti de protecţie HEPA, în timp ce personalul sanitar le poartă mereu, însă nu pentru că ar exista un pericol iminent, ci ca măsură de prevenţie, spun aceştia. În faţa Secţiei de Boli Infecţioase marţi la prânz era coadă, iar de coridorul de la intrare, asistentele le explicau vizitatorilor că accesul lor în spital este interzis. Cu toate acestea, persoanele bolnave care se prezintă la spital pentru control sau urgenţele sunt preluate de medicii specialişti, în timp ce aparţinătorii sau vizitatorii nu au voie să intre în saloanele bolnavilor.
Nemulţumiţi că nu pot intra
Câteva persoane care se aflau ieri în faţa Secţiei de Boli Infecţioase şi-au manifestat nemulţumirea pentru că nu-şi puteau vizita rudele internate, însă pentru a calma spiritele asistentele le-au spus că le stau la dispoziţie dacă doresc să le trimită mâncare sau haine bolnavilor, iar medicii le-au explicat că este pentru binele lor. Spre deosebire de stricteţea programului de vizită de la Infecţioase, la Spitalul Clinic Judeţean directorul de îngrijiri ne-a declarat că vizitele se pot face în intervalul orar 15.00-16.00, dar şi atunci un singur aparţinător are acces şi poate sta în compania persoanei internate doar cinci minute. Măsuri de protecţie au fost luate şi în vamă, unde poliţiştii de frontieră poartă măşti, mai ales că există posibilitatea să intre în contact cu cetăţeni care vin din zone afectate de virusul AH1N1.
Orădenii care vor o mască de protecţie HEPA, pentru orice eventualitate, sunt nevoiţi să facă o comandă la farmacie, contra sumei de 12 lei, sau pot achiziţiona una simplă la preţul de 2 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.